Gazdaság

Megváltozott a nyugdíjak igénylése július elsejétől – sokan jól járnak vele

Már csak az idei szabályok szerint lehet nyugdíjat igényelni, és ennek megvannak az előnyei.

Nagyot változott a nyugdíjak igénylésének rendszere, a július 1-jét követően beadott visszamenőleges nyugdíjigényléseknél az ellátás összege már csak az idei szabályok szerint állapítható meg. Vannak, akik ezzel is jól járnak – írja a divany.hu.

Az öregségi nyugdíjat legkorábban a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától, vagy későbbi, tetszőleges időponttól lehet megigényelni. Van azonban arra is mód, hogy visszamenőlegesen jelentsük be nyugdíjra vonatkozó igényünket, de július elsejével ennek lehetőségei szűkültek.

Megfelelő jogosultsági feltételek fennállása esetén a jogszabályok engedélyezik a nyugdíj visszamenőleges megigénylését. Az ellátás elbírálásakor ebben az esetben mindig az ellátás kezdetén érvényben lévő, hatályos jogszabályok vonatkoznak, a visszamenőleges érvényesítés egyéb, korábban teljesített kötelezettségek felülbírálatával járhat.

Ha valaki korábban már teljesített a nyugdíj feltételeit, de kivárt júliusig, a nyugdíjigénylés legkorábbi megállapítási kezdőpontja már csak 2024. január 1. lehet. Ez azt jelenti, hogy a kérelmezők már nem dönthetnek arról, hogy a tavalyi vagy az idei feltételek mellett állapítsák meg a nyugdíjuk összegét, mindenképp az idei feltételek vonatkoznak rájuk.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a július elsejét megelőző kérvény a vállalkozó nyugdíjasoknak érte meg leginkább. A korábbi évre visszanyúló nyugdíjmegállapítás során a tavalyi évi vállalkozói bevételükre is vonatkoznak a nyugdíjasokat érintő kedvezmények.

“Ha valaki már tavaly december elsejéig betöltötte a nyugdíjkorhatárt vagy teljesítette a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, akkor visszamenőlegesen még kérhette, hogy tavalyi feltételek szerint állapítsák meg a nyugdíját. Ekkor már idén jogosulttá vált a 13. havi nyugdíjra, a nyugdíjemelésre. Ezek jelentős plusztételek, valamint visszamenőlegesen megkapta a nyugdíját is” – mondta a szakértő.

A nyugdíj összege azonban magasabb lesz azoknak, akik az idei szabályok alapján bírálják el, a nyugdíjuk mellett nem dolgozó időseknek így ez a verzió éri meg. Ennek oka a szakértő szerint az idei valorizációs szorzó magas, 14,2 százalékos mértéke: ez a tavalyi összeghez képest nagyban növeli a nyugdíjak összegét.

(via Infostart.hu)

Címlapkép: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük