Külpol

Meghalt Putyin legnagyobb ellenfele: ezt történt Alekszej Navalnijjal a börtönben

Negyvenhét éves korában a börtönben vesztette életét Alekszej Navalnij. Ő volt Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb riválisa – írja a femcafe.hu.

Sokan már kételkednek benne, hogy természetesen halt meg

Alekszej Navalnij egy orosz ellenzéki politikus, jogász és korrupcióellenes aktivista volt. Ugyebár őt tekintették Vlagyimir Putyin elnök egyik legfőbb kihívójának a történelem során.

Navalnij 2004-ben részt vett a Moszkvaiak Védelmi Bizottságának alapításában, amely egy korrupcióellenes szervezet volt. Később négy év múlva már elkezdte leleplezni az orosz állami cégek sikkasztási ügyeit, és 2011-ben megalapította az Antikorrupciós Alapítványt, amely számos botrányt feltárt.

2020 augusztus 20-án Alekszej Navalnij rosszul lett a repülőn, később bebizonyosodott, hogy novicsok idegméreggel mérgezték meg. Később Németországba szállították, ahol sikeresen felépült.

Miután visszatért Oroszországba, azonnal őrizetbe vették a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértése miatt. Navalnij azért tért vissza, mert megígérte a szavazóinak, hogy sosem hagyja őket cserben. (via femcafe.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?