Belföld

Matolcsy György és Nagy Márton konfliktusa személyesebbé vált: komoly tétek vannak a háttérben

Szokatlanul kemény, de egyáltalán nem szokatlan tartalmú gazdaságpolitikusi összecsapás bontakozott ki Magyarországon az elmúlt héten. Azért nem szokatlan, mert Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és korábbi alelnöke, Nagy Márton, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetője között régóta nagyon erős az ellentét – írja a Telex.

A két intézmény dolgozói erről legendákat tudnak mesélni, van, aki szerint a nagy jegybanki pálfordulás is, amellyel az MNB ellépett a szigorú kamatpolitika irányába, szintén Nagy Márton pozíció-változásához kötődik.

Korábban ugyanis Nagy a jegybankban próbálkozott egy, a növekedést támogató gazdaságpolitikával, de miután viharosan távozott, Matolcsy az egész gazdaságélénkítő politikának is hátat fordított, és immár kritizálja azt. A konfliktusról volt jegybankárokkal, elemzőkkel és kereskedelmi banki vezetőkkel beszéltünk.

Matolcsy György és Nagy Márton konfliktusa személyesebbé vált: komoly tétek vannak a háttérben

Matolcsy György szerint Nagy Márton, az MNB korábbi alelnöke a kormány nevében támadja az MNB függetlenségét. A bedurvuló nyilatkozatok közvetlen előzménye a jegybanktörvény tervezett módosítása. Ahogy közeledik 2025. március 3., Matolcsy mandátumának a vége, a következő elnök személye és az alapítványi pénzek kontrollja egyre erősebb konfliktusokat gerjeszt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük