Gazdaság

Már a közeljövőben döntés születhet a pénzbírságról Magyarországgal szemben

Döntéshozatali szakaszba lépett az eljárás, azaz mostantól bármikor döntést hozhat az EU bírósága a magyar menekültügyi rendszert elítélő korábbi ítélet végre nem hajtása miatt kiszabandó pénzbírságról. A gyermekvédelmi törvény miatt indult perben nemrég lezárult az írásbeli szakasz, az év második felében lehet ítélet.

A Szabad Európa információi szerint az Európai Bíróság mostantól elvileg bármikor döntést hozhat a Magyarországra kiszabni kért pénzbírságokról, miután a magyar kormány továbbra sem hajlandó maradéktalanul végrehajtani a magyar menekültügyi rendszert elmarasztaló korábbi bírósági ítéletet. Az ugyancsak nagy érdeklődéssel kísért gyermekvédelmi törvény ügyében indult bírósági eljárás keretében még ebben a félévben megtartják a tárgyalást.

Az Európai Bíróság malmai lassan őrölnek: két évvel azután, hogy az Európai Bizottság súlyos mulasztás – egy korábbi bírósági ítélet teljes körű végrehajtásának megtagadása – miatt pénzbírság kirovását kérte Magyarországra, a luxembourgi székhelyű taláros testület még nem foglalt állást a kérdésben. Ez ugyanakkor már csak hetek, esetleg hónapok kérdése, miután értesülésünk szerint a magyar menekültügyi rendszert górcső alá vevő eljárás döntéshozatali szakaszba lépett. Ez konkrétan azt jelenti, hogy mivel a bíróság szerint – úgy tűnik – egyértelmű tényállásról van szó, a bírák a főtanácsnoki vélemény kikérése nélkül bármikor meghozhatják döntésüket. (via Szabad Európa)

Fotó: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények