Belpol

Magyar Péter ügyvédje állítja, még nem látta a bizonyítékokat

Magyar Péter ügyvédje, Bárándy Péter szerint, aki szerdán a ajatótájékoztató után az ügyészségi közleményét kiadta, az egy másik meghallgatáson ült. Szerinte „nem erről volt szó” a meghallgatáson.

Az az érzésem, hogy aki ezt a közleményt kiadta, az nem ugyanott töltötte ezt a négy órát, ahol én

– nyilatkozta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, Magyar Péter ügyvédje a Klubrádiónak, miután szerdán Varga Judit volt férjének a meghallgatását követően az ügyészség közleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzott állításokra.

Csütörtökön Magyar Péter ügyvédje, Bárándy Péter leszögezte: Varga Judit volt férje sok feltételezést feltárt, de három tényt is előadott, ezek közül az első, a kormányban dolgozó vagy ahhoz közeli személy (megnevezte, hogy ki) a bűnügy irataiból eltüntette az őt kompromittáló adatokat.

AZ ÜGYVÉD SZERINT MAGYAR PÉTER NEM AZ ÜGYÉSZSÉGRŐL ÁLLÍTOTT ILYET.

A tanúmeghallgatás a büntetőeljárási törvénynek megfelelő, kiegyensúlyozott hangulatú volt, semmi olyan nem történt, ami kifogásolható lenne – tette hozzá Bárándy Péter. A Központi Nyomozó Főügyészség később kiadott közleményéről ugyanakkor azt mondta: „nem erről volt szó”. Bárándy Péter még nem látta Magyar Péter jövő keddre ígért bizonyítékait, azt mondta, azok valószínűleg hangfelvételek és értékesek lehetnek.

A műsorvezetők rákérdezett, ha az ügyészség úgy értékeli, hogy Magyar Péter elmulasztotta feljelenteni az érintetteket, annak milyen következménye lehet. Bárándy Péter erre úgy válaszolta, nem gondolja, hogy Magyar Péternek feljelentési kötelezettsége volt, de nem is erről volt szó a meghallgatáson. Bárándy Péter arról is beszélt, amikor elvállalták Magyar Péter képviseletét, nem tudták, hogy ez a meghallgatás milyen tárgyban történik lesz.

Ügyészség szerint képtelen az állítás

Magyar Péter szerdán leszögezte: jelen pillanatban három állítást tud megfogalmazni, ezek egy része már ismert, és ezeket osztotta meg az ügyészekkel is.

  • Schadl György Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének embere volt.
  • A kormány már a meggyanúsítás és az őrizetbe vétel előtt tudott arról, hogy büntetőeljárás és titkos megfigyelés zajlik, és erről Völner Pált is tájékoztatták. „Azt, hogy konkrétan ki mit tudott, és ki kit tájékoztatott, nem tudtam elmondani.”
  • Rogán Antal és/vagy Rogán Antal emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták, átírták, megmásították az ügyészségi iratokat.

Ezt követően a Fővárosi Nyomozó Ügyészség közleményben kijelentette:

Magyarország Ügyészsége képtelen állításnak tartja, hogy a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg. Az eljárásban minden olyan személy vádlottként szerepel, akivel szemben vádemelésre alkalmas módon bizonyítani lehetett bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség az iratok kezelése során minden tekintetben a törvényeknek – így elsősorban a Be. 246. §-ában írtaknak – megfelelően járt el.

– írták, hozzátéve: Magyar Péter azon – a vallomásában általa is hipotetikusnak nevezett – állítását ugyancsak visszautasítják, amely szerint bármelyik ügyész figyelmeztetett volna bárkit az eljárásról.

„A nyomozás elrendelését megelőző előkészítő eljárást nem az ügyészség, hanem más hatóság végezte. Olyan állami szervet vagy személyt pedig, aki maga vagy a felügyelete alá tartozó szervezeten keresztül az előkészítő eljárás lefolytatásában részt vett, értelmetlen lett volna figyelmeztetni az eljárás tényéről, ez az állítás logikailag sem állja meg a helyét” – fogalmaztak.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények