Belpol

Magyar Péter: Már tudom, hogy nincs Orbán nélküli Fidesz

Csaknem két hónapon át járta az országot Magyar Péter, aki a turné 181. állomásán, Esztergomban adott – az EP-listavezetői beszélgetéseink sorát lezáró – interjút lapunknak.

A Tisza Pártot irányító politikus azt mondta: már nem hisz az Orbán nélküli Fideszben, és abban, hogy az jobb lenne, mint a jelenlegi. Beszélt arról, hogy az elért eredménytől függ, beül-e a fővárosi közgyűlésbe, az Európai Néppárt pedig várja képviselőiket a brüsszeli frakciójába. Interjú a kiszakadt buborékról, arról, hogy mivel ért egyet ma is Orbán 2010-es évekbeli uniós politikájából, amit diplomataként maga is képviselt, a szektaszellemről, a rendszer mélységéről, arról, hogyan vezet az út a Mészáros-bank felügyelőbizottságából az Orbán-Mészáros-Tiborcz részvénytársaság lebontásáig, a háborúról és mindarról, ami egy egyórányi beszélgetésbe belefér.

Ha egy percben vagy három mondatban kell összefoglalnia: kicsoda Magyar Péter?

Háromgyerekes édesapa. A hazájára büszke, középkorú magyar állampolgár, aki imádja a Kárpát-medencét, imád utazni, élt külföldön, és ezért tudja, hogy mennyi szuper dolog van a hazájában, de azt is, hogy mennyivel élhetőbb lehetne – külföldi tapasztalatok, jó példák alapján –, és milyen sok ziccer maradt ki a rendszerváltás óta. És egy olyan csávó, aki valamiért belekerült ebbe a helyzetbe, maga sem tudja, hogy pontosan miért, és belátta, hogy ez egy egyirányú utca, ahonnan nem tud visszafordulni – de már nem is akar.

Bár bizonyára egy hosszabb folyamat volt, a csalódottsága az ország sorsát illetően mikor alakult ki?

Nincs bennem csalódottság, az az érzésem, hogy lehetne sokkal jobban csinálni. Eddig is tudtam, hogy nem minden fenékig tejfel, nem minden olyan szép, mint ahogy sokan állítják. Sok vidéki rokonom van, ezért sokat jártam vidéken, és tudtam, hogy vannak problémák. De most, hogy hat és fél hete tart az országjárás, és ez alatt Esztergom a 181. település, ahol megfordulok, rengeteg olyan gonddal találkozom, amiről eddig nem tudtam, vagy nem érzékeltem, hogy mennyire mély. Például, hogy hány kettéosztott család van, ahol a nagyszülők nem látják a külföldön élő unokákat, vagy, hogy a szép szavak ellenére a vidék haldoklik, és ürülnek ki a falvak.

Sokáig azt hittem, hogy vannak hibák meg korrupt politikusok, de legalább a jó szándék megvan a kormányban. Ez a hit eltűnt.

Kiszakadt a buborék?

Így is lehet mondani. Napról napra azt tapasztalom, hogy sokkal rosszabb a helyzet, mint ahogy gondoltam, amikor belevágtam, és azok, akik az országot vezetik, sokkal rosszabb emberek annál, mint amit el tudtam róluk képzelni. Ez a saját példámon is látszik, hogy mit művel ez a már nem is észak-koreai típusú, hanem goebbelsi propaganda, mert el sem tudták képzelni, hogy egyszer át kell adniuk a hatalmat. Szokták mondani, hogy volt már ilyen, Vona Gábor is kapta a támadásokat, de ami most történik, össze sem lehet hasonlítani azzal – sem a módszereiben, sem az elköltött pénz mennyiségében.

Kétségtelen, hogy kijut önnek az alpári támadásokból, de Vonáról azt híresztelték, hogy Terry Black társaságában homoszexuális orgiákra járt, Juhász Péterről pedig, hogy verte a feleségét. Mindez hat éve történt. Felteszem, kevésbé zavarta ez a beszédmód akkoriban, mint amikor ön a célpontja.

Megmondom őszintén, nem nagyon követtem akkoriban ezeket a lejáratásokat. Szeretem a politikát, de tudom, hogy a hatalmi játszmák így működnek, és szerintem ezeket a támadásokat is ki lehet védeni. Vona Gábornak is – akivel az országjárásom miatt még nem jött össze a vitánk, amiért elnézést kérek – lett volna esélye, hogy visszaverje ezeket, ha keményebben beleáll. Talán az különböztet meg a többiektől, hogy én próbálom felvenni a kesztyűt, és akár humorral visszafordítani a propaganda fegyverét, amit megkönnyít, hogy ismerem az embereket, akik támadnak. Persze nehéz lelkileg, és nyilván Vonának is az volt, de például Kocsis Mátéról is terjesztettek hasonlót. Ez sajnos benne van a mostani politikában. Mi arra fogunk törekedni, hogy a jövőben ne mások lejáratásáról, hanem az emberek és az ország problémáinak megoldásáról szóljon a politika.

A politikában van benne ez vagy a Fidesz politikájában?

Is-is. Biztos, hogy az ilyen szintű aljasság Európában nem jellemző, de Amerikában is durva dolgokat vágnak egymás fejéhez a politikusok. Természetesen láttam belülről, hogy vannak hazugságok…

Sőt, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójaként írhatott is alá olyan szerződéseket, amelyek haszna végső soron a propagandagépezetet működtette.

Szerintem az a pénz inkább magánzsebekbe mehetett. Nem véletlenül mondtam le.

Nem jó hír ez sem.

De ahogy már beszéltem róla: ezeknél a szerződéseknél nem volt más opció. És nem véletlen, hogy tudtommal nem indítottak hűtlen kezelés miatt nyomozást, mert akkor az összes állami cégnél ezt kellene tenni, és ezt kell tenni a másik szerződő fél, a Lounge (Balásy Gyula cége – a szerk.) ellen is.

Valamiért belekerült ebbe a helyzetbe – mondta az első válaszában. Ha Novák Katalin nem ad kegyelmet K. Endrének, és nincs a pedofilbotrány…

Akkor az európai parlamenti választásig – amíg a volt feleségem vezeti a Fidesz kampányát – nem léptem volna ki.

És utána?

Utána valószínűleg igen, de aligha érek el ilyen hatást. De akkor is beszéltem volna. Ezt Gulyás Gergőnek elmondtam már egy évvel korábban. Kiröhögött, és azt mondta, csináljam csak, úgysem fog senkit érdekelni.

Beszéltek azóta?

December 21-én beszéltünk utoljára, Lázár János karácsonyi partiján.

Az első, februári Partizán-interjúban még azt mondta, reméli, hogy nem szakad meg minden addigi kapcsolata.

Nem is szakadt, de többen félve vagy áttételesen tartják velem a kapcsolatot. Gulyás Gergővel fél éve nem beszéltem, nem is akarok már, olyan mélyre süllyedt. Én még most is figyelek arra, hogy senkinek a magánéletére ne tegyek megjegyzést, ne nevezzek senkit pszichopatának, gyilkosnak. Ők erre nem figyelnek, és ezzel leírták magukat, mert ez a viselkedés minden, csak nem polgári és nem konzervatív. Természetesen nem hittem, hogy Gulyás Gergő támogatni fog, de jó barátom volt sokáig, a középső fiam keresztapja, ezért azt gondoltam, hogy van az a szint, ami alá nem megy le. Tévedtem, ő is beleállt ebbe.

Miért állt bele?

Bizonyára, mert úgy érzi, hogy olyan mélyen benne van a rendszerben, hogy ezt kell tennie. Van, amikor az ember a saját propagandája hatása alá kerül.

Önnel is megesett? Hogy úgy érezte, olyan mélyen van ebben a rendszerben, hogy nem lehet nemet mondani?

Azért hagytam ott a Diákhitel Központot, hogy ne legyen ilyen. Nehezen engedtek el, sőt, amikor először azt mondtam, hogy elmegyek a magánszektorba, akkor a vagyonminiszter nem engedett el, aztán Rogán Antalnak kellett szólnom, hogy márpedig el fogok menni, ő beszélt a miniszterelnökkel. Nem akartak a választás előtt elengedni, mert rossz az optikája, ha egy miniszter férje kilép, mintha menekülni kellene a süllyedő hajóról, pedig nem erről volt szó, csak váltani akartam, mert elegem lett az állami szférából. Úgyhogy szerintem nem volt ilyen, aki ismer, tudja, hogy mindig kritikus voltam. Még a szilveszteri bulijaink is arról szóltak, hogy számon kértem dolgokat, mert hittem abban, hogy lehetne ezt másképp csinálni, és akkor is hatalomban maradhatna a Fidesz, csak egy jobb országban élnénk.

További részletek itt olvashatóak!

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

(via 24.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények