Külpol

Lengyel politikusok: Alekszej Navalnij haláláért az orosz elnök felelős

A varsói külügyminisztérium a honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásban Navalnij halálának független vizsgálatát, halála összes körülményének tisztázását sürgette.

Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, haláláért Vlagyimir Putyin orosz elnök a felelős – vélekedtek pénteken egybehangzóan vezető lengyel politikusok az orosz ellenzéki politikus halálhírére reagálva.

Szymon Holownia, a parlament alsóházának (szejm) elnöke az X közösségi felületen azt írta: “Navalnijt meggyilkolták, egy bűnöző gyilkolta meg a politikai foglyot, aki az ő bandita rezsimjével szembeni ellenállás legnagyobb jelképe volt”.

Alekszej, soha nem felejtünk el, soha nem bocsátjuk meg nekik

– írta Donald Tusk miniszterelnök a közösségi médiában.

“Navalnijnak az volt a bűne, hogy szembeszállt Vlagyimir Putyinnal” – mondta a PAP hírügynökségnek nyilatkozva Radoslaw Sikorski külügyminiszter. Az orosz ellenzéki politikust koholt vád, hamis bizonyítékok alapján ítélték el, és borzasztó körülmények között tartották fogva – húzta alá Sikorski. “Mindezért Vlagyimir Putyin a felelős” – tette hozzá.

A varsói külügyminisztérium a honlapján közzétett hivatalos állásfoglalásban Navalnij halálának független vizsgálatát, halála összes körülményének tisztázását sürgette. “A tragédiáért a teljes felelősség az orosz kormányzatot terheli” – állapították meg.

Katarzyna Pelczynska-Nalecz fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter, Lengyelország volt moszkvai nagykövete újságíróknak elmondta: Navalnij halála “Putyin személyes bosszúját jelenti”. Az orosz elnök “bosszút állt az őt bírálni merészelő emberen (…), és egyszerűen meggyilkolta őt”.

Mateusz Morawiecki előző lengyel kormányfő az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: Navalnij halála “azt bizonyítja, hogy Putyin semmitől sem riad vissza (…) Így tipor és gyilkol Oroszország”.

Kép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?