Belföld

Lemaradtunk, mint a borravaló: Az OECD-országok közül Magyarországon nőtt a legjobban az iskolaelhagyók aránya

Magyarországon nőtt a legnagyobbat a korai iskolaelhagyók aránya az OECD-országok közül, amióta az Orbán-kormány 2012-ben a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre szállította le – tájékoztatta a Közbeszédet Barkóczi Balázs, a DK árnyékkormányának oktatási és kulturális árnyékminisztere.

A Közgazdaságtudományi Intézet tanulmánya szerint a korhatárcsökkentés növelte a társadalmi különbségeket, több lett a szegények között a leányanyák aránya, az iskolaelhagyók többsége pedig nem tudott munkát szerezni.

Barkóczi Balázs közölte, hogy a Dobrev Klára szociáldemokrata kormánya vissza fogja állítani a tankötelezettség 18 éves korhatárát a kormányváltás után, mert az Árnyékkormány oktatási programja szerint az ennél alacsonyabb korhatár csak növeli a szegénységet Magyarországon.

Megjegyezte, megfelelő alaptudás és alapműveltség nélkül a 16 éves fiatalok nem tudnak munkát szerezni, nem tudnak szakmát tanulni. Továbbá hozzátette, hogy a hátrányos helyzetű tanulók oktatásába ugyanakkor szükség bevonni arányos mértékben a nem állami és nem önkormányzati iskolákat is, mert nem lehet „szemezgetni” a gyerekek közül, a társadalmi különbségek csökkentése össznemzeti érdek.

Ezért készül szociáldemokrata fordulatra a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány: erős állami oktatást, magyar munkahelyeket és európai fizetéseket, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk – szögezte le az árnyékminiszter.

Címlapkép: MTI

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük