Gazdaság

Lehet könnyűszerkezetes is a CSOK Pluszos ingatlan – mennyibe kerülnek most ezek a házak?

Egy hagyományos házépítéshez képest sokkal hamarabb beköltözhetőek a könnyűszerkezetes házak, amelyek a CSOK Pluszra jogosultaknak is jó alternatívát jelenthetnek. Hiszen a megfelelő minőségi tanúsítvánnyal rendelkező könnyűszerkezetes lakóingatlanokra a bankok többsége kamattámogatott hitelt is nyújt – derül ki a money.hu és az ingatlan.com összeállításából, melyet vasárnap közöltek a Közbeszéddel.

A könnyűszerkezetesként eladásra kínált használt budapesti lakóingatlanok esetében 850 ezer forint, Pest vármegyében 628 ezer forint, a vármegyeszékhelyeken pedig várostól függően 285-712 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

Akik számára lényeges a minél gyorsabb költözés, illetve nyitottak a hagyományostól eltérő lakóingatlanok felé is, azoknak jó alternatívát nyújthatnak a könnyűszerkezetes vagy készházak. A könnyűszerkezetes ingatlanok előnye lehet még a viszonylag kedvezőbb ár is, azonban a minőségi alapanyagokból épült készházak esetében olyan hatalmas különbség nincs a téglaházak árához viszonyítva. Felmerül a kérdés, hogy hitel segítségével hogyan finanszírozhatóak, és az állami támogatások, kamattámogatott hitelek miként vehetőek igénybe ezekre az ingatlanokra.

Így fogadhatják el fedezetként a bankok a könnyűszerkezetes házakat, a CSOK Plusz hitelhez is

“Egy hagyományos ház építéséhez képest jóval hamarabb elkészülnek a könnyűszerkezetes, előregyártott elemekből összeszerelhető, felépíthető házak. Vannak, akik azért mondanak le a könnyűszerkezetes házról, mert azt gondolják, hogy a bankok nem fogadják el lakáshitel fedezeteként, különösen az államilag támogatott kedvezményes hitelekhez, például a CSOK Pluszhoz. Azonban a CSOK Pluszról szóló jogszabály nem tartalmaz az ingatlan szerkezetének típusára vonatkozó megkötéseket, így a könnyűszerkezetes házak esetében is igénybe vehető a kamattámogatott lakáshitel, amennyiben az adott ingatlan az elvárt minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik, és a CSOK Plusz ingatlanra vonatkozó feltételeinek megfelel – legyen szó akár építésről, akár ingatlanvásárlásról” – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Már a legtöbb magyarországi lakossági bank nyújt hitelt erre az ingatlantípusra, ugyanakkor a feltételek különbözőek lehetnek a hitelintézeteknél. Van például olyan bank, amelyiknél csak a 10 évnél fiatalabb könnyűszerkezetes házak jöhetnek szóba, míg más pénzintézet az építés dátumától függetlenül elfogadja a könnyűszerkezetes elemekből készült lakóházakat fedezetként. Általában szükség van az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő, jellemzően ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ engedélyek benyújtására – különösen építési hitel esetén. Építési hitelek esetén változó az is, hogy adott bank a szakaszos folyósítást az építésnél egyébként szokásos készültségi fokok szerint valósítja meg, vagy csak magasabb készültségi fok elérésénél folyósít a könnyűszerkezetes ingatlanoknál.

“Ugyanakkor mindig az a döntő, hogy az ingatlan az értékbecslő szakmai véleménye alapján elfogadható legyen a hitel fedezeteként. A korszerű, az építésügyi szabályoknak megfelelő könnyűszerkezetes házakat nem utasítják el a bankok” – fogalmazott Korponai Levente.

Mennyibe kerülnek a könnyűszerkezetes házak Budapesten és vidéken?

“A CSOK Pluszra jogosultaknak figyelniük kell arra, hogy bár az új építésű vagy a használt könnyűszerkezetes házak egyaránt alkalmasak lehetnek a hitel fedezetére, a kedvezményes hitelből nem lehet a telekvásárlást finanszírozni. A könnyűszerkezetes ingatlanok azért jelenthetnek lehetőséget a saját otthonról álmodozók számára, mert állami támogatásokat is igénybe lehet venni az építkezésre, de a kivitelezés költségei jóval kedvezőbbek.” – emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember azt is elmondta, hogy az eladó lakóingatlanok kínálatában szereplő könnyűszerkezetes házak értéke jellemzően 20-25 százalékkal elmarad a téglaépítésűekétől, de jelentős különbségek vannak az árakban.

Budapesten például a használt könnyűszerkezetes házak átlagos négyzetméterára 850 ezer forint. A XI. kerületben 800 ezer forint, de akad olyan városrész – a XII. és a XVI. kerület -, ahol négyzetméterenként 1,1 és 1,8 millió forint kínálják eladásra ezeket.

Pest vármegyében 628 ezer forintos átlagár jellemzi a könnyűszerkezetes használt ingatlanokat. Ezen belül Szigetszentmiklóson például 794 ezer forintért kínálják eladásra a tulajdonosok, de Szigethalom és Szigetmonostor 600 ezer forint alatti árral rendelkezik.

A vármegyeszékhelyeken is széles a skála. Győrben például 712 ezer forintos négyzetméteráron szerepelnek a kínálatban a használt könnyűszerkezetes házak. Kecskeméten viszont csupán 600 ezer, míg Miskolcon csak 285 ezer forint – olvasható a money.hu Közbeszédnek küldött elemzésében.

Címlapkép: könnyűszerkezetes ház, fotó: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük