Klasszikus palacsinta recept, amit a legegyszerűbb elkészíteni
A palacsinta talán az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb édesség világszerte, amelyet szinte mindenki szeret. Ez a klasszikus recept azoknak szól, akik gyorsan, egyszerűen, mégis ízletes palacsintákat szeretnének készíteni.
Hozzávalók (10-12 palacsintához):
- 250 g finomliszt
- 2 db tojás
- 500 ml tej
- 100 ml szénsavas víz
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor (ha édes palacsintát szeretnél)
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális, édes változathoz)
- 2-3 evőkanál étolaj a tésztába
Elkészítés:
1. A tészta összeállítása Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, majd keverd hozzá a sót és cukrot. Add hozzá a tojásokat, és fokozatosan öntsd hozzá a tejet, miközben folyamatosan kevered, hogy csomómentes masszát kapj. Ezután add hozzá a szénsavas vizet és az étolajat, amely még könnyedebbé teszi a tésztát. Ha édes palacsintát szeretnél, keverd bele a vanília kivonatot is.
2. Pihenés Hagyd állni a tésztát kb. 20-30 percig, hogy a liszt megduzzadjon és a tészta egyenletesebb legyen.
3. Sütés Egy közepes méretű serpenyőt melegíts fel, és kend ki vékonyan olajjal (ha tapadásmentes a serpenyő, ez kihagyható). Egy merőkanál segítségével önts a serpenyőbe annyi tésztát, hogy vékony réteget képezzen, majd süsd pár percig, amíg aranybarna lesz az alsó oldala. Fordítsd meg, és süsd a másik oldalát is rövid ideig.
4. Tálalás A kész palacsintákat ízlés szerint töltheted lekvárral, kakaóval, fahéjas cukorral vagy túróval, de akár sós töltelékkel is, mint például sonkával vagy sajttal.
Címlapkép: MTI/Komka Péter
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!