Gazdaság

Keményen ráfizethetnek a kertesházban élők – Sokan nem tudnak erről

A következő napok csapadékos időjárása komoly veszélyeket rejt magában, ugyanis az az úttesten és járdákon felhalmozódott avar a nedvességtől csúszóssá válik.

Nem csak balesetveszélyes, hanem szabályt is sérthetünk, ha nem tartjuk tisztán a családi házunk előtti járdát. Az Agroinform cikke szerint akár szabálysértési bírságot is kaphatunk ezért.

Őszi és tavaszi veszélyek

Ősszel a lehullott falevelek száraz időben nem okoznak különösebb problémát, sőt, kiváló talajtakaró válhat belőlük, ami elősegítheti a fák áttelelését. Azonban a tavaszi, változékony időjárás már egészen más helyzetet teremt: a nedves, csúszós levelek komoly balesetveszélyt jelenthetnek.

Ha valaki ezek miatt szenved balesetet, nem csak köztisztasági bírsággal kell számolnunk, hanem akár polgári jogi következményekkel is.

A járda tisztán tartása a tulajdonos felelőssége

Számos településen a helyi önkormányzati szabályok határozzák meg a közterületek tisztán tartását. Ezek hiányában a köztisztasági rendeletek szabályozzák ezt.

Eszerint a tulajdonos kötelessége az ingatlana előtti járdaszakasz tisztán tartása. Ha nincs járda a kerítésünk előtt, akkor a kerítéstől számított egy méter széles területsávot kell tisztán tartani.

Az Agroinform rámutat, hogy “ha a járda mellett zöldsáv is található, úgy az úttestig terjedő teljes területet nekünk kell tisztán tartani. Ha a járdaszakasz mellett nyílt árok van, azt is a tulajdonosnak kell tisztán tartani.”

Síkosságmentesítés minden időben

Nemcsak havas-jeges időben, hanem minden körülmények között tulajdonosi kötelezettség a síkosságmentesítés. A következő napokban várható esőzések és éjszakai mínuszok miatt különösen fontos figyelni erre.

Társasházak esetén a járda tisztán tartása a lakóközösség által kijelölt személy feladata, nem automatikusan a közös képviselő felel érte. Ha senki nem vállalja a feladatot, a társasház megbízhat egy erre szakosodott céget is, hogy elvégezze a munkát.

A családi házak előtti járda tisztán tartása nem csak közbiztonsági kérdés, hanem jogszabályi kötelezettség is. A tulajdonosoknak rendszeresen gondoskodniuk kell arról, hogy a járdaszakasz mentes legyen az avartól, hótól, jégtől és egyéb szennyeződésektől.

Különösen fontos erre figyelni a csapadékos, változékony időjárás idején, hogy elkerüljük a baleseteket és az ezekből fakadó jogi következményeket. Az előírások betartásával nem csak a szabálysértési bírságot kerülhetjük el, hanem a saját és mások biztonságát is garantálhatjuk.

Fotó: Pixabay

(via tudafaja.com)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük