Belföld

„Jól fizet a magyar felsőoktatás fideszes megszállása, ez a júdáspénz a magyar egyetemisták elárulásáért”

A 24.hu írta meg, hogy hárommilliárd forintnál is többet fizettek ki a vagyonkezelő alapítványok vezetőinek, a kurátoroknak és felügyelőbizottsági tagoknak. Ezek azok az alapítványok, amelyek az egyetemi autonómia megszüntetését és az egyetemi vagyon kiszervezését szolgálták, amikor az Orbán-rendszer alapítványi modellbe üldözte a magyar egyetemeket – tájékoztatta a Közbeszédet Barkóczi Balázs, a DK oktatási árnyékminisztere.

A politikus úgy fogalmazott, ennek a következménye, hogy a magyar egyetemi hallgatók kimaradnak az Erasmus-programból, a magyar kutatók pedig a Horizont kutatási és innovációs keretprogramjából.

Az Árnyékkormány szerint láthatóan jól fizet a magyar felsőoktatás fideszes megszállása, ez a júdáspénz a magyar egyetemisták elárulásáért. Ők azok, akik azért cserébe kapnak milliókat, hogy a magyar hallgatók nem vehetnek részt az európai cserediák-programban, a magyar kutatók pedig az európai kutatás-fejlesztési együttműködésben – írja a DK politikusa.

A politikus szólt arról is, hogy a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után, amelynek többek között része az egyetemi autonómia visszaállítása és a magyar hallgatók és kutatók Erasmus- és Horizont-programokba való visszakapcsolása is.

Barkóczi Balázs hangsúlyozta: “mindenható vállalati profit és sokat kereső kevesek helyett európai béreket és nyugdíjakat, pártállami megszállás alatt álló felsőoktatás helyett szabad egyetemeket, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk”.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?