Külpol

Izraelben jóváhagyták a költségvetés háborús módosítását

Az izraeli parlament, a kneszet jóváhagyta a 2024-es költségvetés háborús módosítását szerdán.

Hatvankét szavazattal ötvenöt ellenében az izraeli kormánykoalíciót támogató törvényhozók kétnapos vita után fogadták el a módosítást, és azzal a koalíciót vezető Likud párt szerint létrejött „egy olyan költségvetés, amely garantálja a háború folytatását a teljes győzelemig, előnyös Izrael polgárainak és az államgazdaságnak”.

Az új költségvetés több tíz milliárd sékellel megnövelte az állami kiadásokat annak érdekében, hogy finanszírozzák az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október óta tartó hadműveleteket.

Az új előirányzat szerint 2024-ben 584,1 milliárd sékellel gazdálkodhat a kormány, s ez több mint hetvenmilliárd sékellel több a 2023 májusában jóváhagyott eredeti összegnél.

A hetvenmilliárd sékelnyi növekedésből 55 milliárdot a hadsereg költségeire fordítanak, a többit pedig a hátország háborús kiadásai emésztik fel, köztük az üzleti és a magán-, családi veszteségek miatti kártérítések.

A költségvetés a bruttó hazai össztermék (GDP) 6,6 százalékában határozza meg a hiánycélt 2024-re, jelentősen megemelve a háború előtti 2,25 százalékos szintet.

„A módosított háborús költségvetésnek világos céljai vannak – a háború megnyerése, a tartalékosok támogatása, a hátország erősítése és az izraeli gazdaság növekedésének folytatása” – mondta Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a szavazás után.

„Izrael történetének leginkább egyes szektorokat támogató, a valóságtól leginkább elszakadt és legfelelőtlenebb, a gyávák szavazataival jóváhagyott költségvetése” – vélekedett Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezére az elfogadott büdzséről, és azt ígérte, hogy ez lesz „az utolsó költségvetés, amelyet ez a kormány elfogad”.

Fotó: AFP/Thomas Coex