Imádják a magyarok, pedig 18 ezer forint kilója, mégsem tudunk lemondani róla
Az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek, de vannak olyan különleges termékek, amelyek iránti szenvedélyünk még az árrobbanás ellenére sem csökken. Az egyik ilyen ikonikus finomság, amely már elérheti a 18 ezer forintos kilónkénti árat, mégis alig akarunk lemondani róla. De miért ragaszkodunk hozzá ennyire, és mi teszi olyan ellenállhatatlanná?
Az áfonya régóta az egyik legkedveltebb gyümölcs, legyen szó reggelikről, süteményekről vagy egészséges nassolásról. Az utóbbi években azonban az ára folyamatosan emelkedik, és már akár 18 ezer forintba is kerülhet egy kiló. Ennek ellenére sokan nem akarnak lemondani róla – de vajon miért ennyire népszerű, és mitől ilyen drága?
Miért különleges az áfonya?
Egészségügyi előnyök – Az áfonya tele van antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében és a gyulladások csökkentésében.
Sokoldalúan felhasználható – Süteményekhez, smoothie-khoz, joghurthoz vagy akár önmagában is tökéletes nassolnivaló.
Magas minőségű gyümölcs – Az áfonyát sokszor különleges körülmények között termesztik, ami megemelheti az árát.
Miért drágult meg ennyire?
Korlátozott termesztési környezet – Az áfonya csak bizonyos éghajlati viszonyok között nő jól, ami hatással van az ellátásra.
Importköltségek – Az áfonya gyakran külföldről érkezik, ami megemeli az árát.
Növekvő kereslet – Az emberek egyre inkább az egészségtudatos táplálkozásra koncentrálnak, és az áfonya egyik legkedveltebb „szuperélelmiszer” lett.
Címlapkép: MTI/Vajda János
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!