Belföld

Hoppá! Titokban tervezett új akkugyár épül Komárom térségében?

Egy hírportál szerint egy titokban tervezett új akkugyár létesítésével hozhatók összefüggésbe a Tatabánya, Tata és Komárom térségében zajló víziközműveket érintő beruházások, melyek nagymértékben növelik a vízkitermelő kapacitásokat – tájékoztatta a Közbeszédet Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Gurmai emlékeztetett, Komárom polgármestere szerint az új vezeték kiépítésére a város és a térség ellátásbiztonságának fokozása érdekében került sor. Egy szakértő szerint ugyanakkor a fejlesztés napi 22 ezer köbméter víz kiemelésére alkalmas rendszert hoz létre, ami a korábbiakhoz képest ötszörös ugrást jelent – írja.

A képviselő elmondta, a KSH adatai alapján Komárom és Ács együttes vízigénye átlagosan 3000–3500 köbméter/nap, a dél-koreai SK Innovation térségben működő két akkumulátorgyára is legfeljebb 4100 köbméternyi vizet használ naponta, ezért különösen érthetetlen a kapacitásnövelés mértéke.

Gurmai véleménye szerint, mindez arra enged következtetni, hogy Komárom térségében újabb nagy vízigényű gyár létesítését tervezik, erre utal az is, hogy egyes értesülések szerint a városban megélénkült a munkaerő-kölcsönző cégek aktivitása és a lakóingatlanok iránti kereslet.

A szocialista politikus elmondta, az érintett lakosság okkal szeretne tisztán látni a térségben létesítendő beruházásokkal kapcsolatosan. Éppen ezért Gurmai Zita írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek, hogy kiderüljön, mi indokolja a többszörös nagyságrendű vízkiemelést lehetővé tevő beruházást – mondta Gurmai.

Fotó: MTI/Oláh Tibor, illusztráció

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?