Belföld

Három kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság

A kötelezettségszegési eljárás keretében hazánkat három másik országgal együtt elmarasztalás fenyegeti a közbeszerzésre és a koncessziókra vonatkozó uniós szabályok be nem tartása miatt. A Bizottság ugyanis több olyan esetet is azonosított, amikor a tagállami jogszabályok lehetővé teszik a hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárások alkalmazását – írja a Telex.

Emellett problémásnak talál egyes olyan nemzeti szabályokat, amelyek megengedik a közfeladatokkal és közszolgáltatásokkal kapcsolatos szerződések módosítását, korlátozzák az alvállalkozásba adást, vagy közvetlen megkülönböztetést alkalmazva előnyben részesítenek egyes, az ajánlatkérő szerv székhelye szerinti régióból származó termékeket.

A Bizottság több problémát is azonosított, például olyan eseteket, amikor a nemzeti parlamentek vagy szakmai szövetségek, illetve testületek által hozott szabályokat kizárták az arányossági tesztre vonatkozó kötelezettség hatálya alól.

A Portfolio az előzmények alapján úgy véli, hogy a közbeszerzésre és a koncessziókra vonatkozó uniós szabályok be nem tartása a hulladékkezelés és a gyorsforgalmi utak koncesszióba adását takarhatja. 2022-ben a Transparency Magyarország tett bejelentést az Európai Bizottságnál azzal érvelve, hogy a sztrádakoncesszió nem felel meg az uniós jognak, mivel az valójában egy leplezett közbeszerzés, amelyet úgy bonyolítanak le, hogy nem tartják be a közbeszerzési szabályokat, ráadásul az alvállalkozások bevonhatósága is támadható versenyjogi szempontból. Az óriási titkolózással övezett, Mészáros Lőrinc cégcsoportjának kedvező koncessziós eljárásról itt olvashat egy közérthető, mégis alapos cikket.

A hulladékkezelés esetében pedig tudni lehetett, hogy a Bizottság vizsgálhatja a Molnak a magyar kormány által 35 évre átadott jog esetében a monopolhelyzet kialakításának jogszerűségét, valamint azt, hogy a kormány miért módosított a jogszabályokat úgy, hogy közszolgáltatásnak minősüljön a feladat ellátása. (via Telex)

Címlapkép: Getty Images

lapszemle

lapszemle

Vélemény, hozzászólás?