Belföld

A kormány már a honvédelem tantárgyra sem talál oktatót

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnök-frakcióvezetője a Facebook-oldalán tett közzé egy dokumentumot, amelyben honvédelmi tantárgyra keresnek oktatókat. Gelencsér szerint ott tart a magyar oktatás, hogy a kormány a saját maga által bevezetett tantárgyra sem talál elegendő tanárt.

„A hozzánk eljutott információk alapján jelenleg is nagy erővel toborozzák a 2024-25-ös tanévre a honvédelem tantárgy oktatóit, akár önkéntes tartalékos katonai jogviszonyban álló tisztek és altisztek is jelentkezhetnek, ha legalább 3 éves szolgálati viszonnyal és érettségivel, valamint katonai szakképzettséggel bírnak. Az eredeti tervek szerint az idei tanévben már 120 iskolában vette volna kezdetét a tantárgy tanítása, azonban 2023 őszére világossá vált, hogy mindössze alig hat intézményben kezdődik meg a próbaoktatás” – írja bejegyzésében a Momentum politikusa és hozzáteszi, hogy ez mutatja a kormány alkalmatlanságát és az előre gondolkodás teljes hiányát.

„Nincs ma már ok ugyanis, amiért a fiatalok úgy érzik, hogy érdemes hazánkban ezt a szakmát választaniuk. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ráadásul a következő öt évben további 22 ezerrel csökkenhet a főállású tanárok száma. A valódi béremelés, a valódi megbecsülés továbbra is csak várat magára” – zárja Gelencsér.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?