Belföld

Figyelmeztetést adott ki a rendőrség: az előre utalás veszélyes lehet

A fogyasztók és a vállalkozások egyre többet vásárolnak az interneten. Az online ajánlatok sokszor valóban kedvezőek, de óvakodjon a csalóktól – számol be a Police.hu-n a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az elmúlt napokban Győr-Moson-Sopron Vármegye több lakója vált szélhámosok áldozatává, amikor az interneten kívántak vásárolni különböző árucikkeket. Az eladók ezekben az esetekben az áru ellenértékének előre utalását kérték, amelynek megtörténtét követően a vevők számára elérhetetlenné váltak, a megvásárolni kívánt termék nem érkezett meg, a pénzüket pedig elcsalták.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • A biztonságosabb ügylet lebonyolítása érdekében lehetőleg belföldi kiskereskedelmi webhelyeken vásároljon, így nagyobb valószínűséggel kerülheti el, illetve oldhatja meg az esetleges problémákat!
  • Vásárlás előtt keressen rá a hirdetőre, olvasson értékeléseket, ismertetőket az adott termékről!
  • Kizárólag biztonságos fizetési szolgáltatásokkal fizessen! Gyanakodjon, ha pénzküldési szolgáltatás használatát kérik!
  • Minden esetben mérlegelje az előre történő fizetés kockázatait és az utánvétel költségét, és inkább válassza az utánvételt, különösen nagyobb összegű vásárlás esetén.
  • Óvakodjon a hihetetlenül jó ajánlatokat kínáló reklámoktól vagy a csodát ígérő termékektől!
  • Ha olyan felugró ablak jelenik meg a képernyőn, amely nem várt nyereményről tájékoztatja önt, jusson eszébe, hogy ez nagy valószínűséggel egy rosszindulatú program!
  • Amennyiben nem érkezik meg a termék, vegye fel a kapcsolatot az eladóval! Ha elérhetetlenné válik, tegyen feljelentést a rendőrségen.
  • Állítson be számlájához és kártyájához napi és tranzakciós limiteket, online vásárlási limitet vagy korlátozást, továbbá kártyájához.

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál – írja a police.hu.

Címlapkép: Freepik

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük