Külpol

Ferenc pápa: Betlehemben a fegyverek zaja ma sem ad helyet a gyermek Jézusnak

A fegyverek zaja miatt ma sincsen hely a békét hirdető gyermek Jézus számára Betlehemben – hangoztatta Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap este.

Ferenc pápa beszédében felidézte, hogy Jézus születése idején népszámlálást tartottak.

Megjegyezte, Jézus születésekor Betlehemben a népszavazás számaival voltak elfoglalva, jártak-keltek az emberek, erről-arról beszéltek, nem adtak szállást Jézusnak, aki mellett csak Mária, József, a pásztorok és a három király voltak. Tőlük tanuljunk – mondta a pápa.

“Miközben a császár a világ lakosait számlálta, Isten majdnem elrejtőzve lépett a világba; miközben az uralkodó megpróbált a történelem nagyjai közé emelkedni, a történelem Királya a kicsiség útját választotta. A hatalmasok közül senki sem vette őt észre, csak néhány pásztor, aki a társadalom peremére szorulva élt” – hangoztatta Ferenc pápa.

Szenteste szívünk Betlehemben van, ahol a béke hercegét, Jézust a “háború vesztes logikája elutasítja, a fegyverek üvöltésével, amelyek ma is megakadályozzák, hogy szállásra leljen a világban” – idézte az egyházfő Lukács evangéliumának Jézus születésére vonatkozó részét.

A pápa úgy vélte, az emberek diktálta történelemben a világ hatalmat és dicsőséget keres, mindent sikerrel és eredménnyel mér, számokkal, pontosan úgy mint egy népszámlálás során. A teljesítmény rögeszméjében élünk – tette hozzá.

Isten nem teljesít, nem felülről lefele hat erővel, hanem alulról, szeretettel – tette hozzá.

A pápa úgy vélte, az emberek gyakran pogány istent imádnak: hatalmas úrként képzelik el, aki a világi sikert, a fogyasztás bálványozását támogatja. Olyan istent, aki távol van és sértődékeny, segíti, aki szerinte jól viselkedik és megharagszik a rosszakra. Egy emberre formázott istent, aki csak arra hasznos, hogy megoldja a problémáinkat, megszabadítson a bajoktól, és sajátjait segíti másokkal szemben.

Ezzel szemben az igazi Isten “nem használ varázspálcát, nem a mindent és azonnal kereskedelmi jelszó istene, nem ment meg minket gombnyomásra, hanem a közelünkben van, hogy belülről változtassuk meg a valóságot” – fejtette ki Ferenc pápa.

Hangoztatta, a karácsony sem a mézes-mázos érzelmek és a világi kényelem keverékének ünnepe, a jászol Isten arcát fedi, ami nem más, mint irgalom, könyörület, szeretet.

Ferenc pápa kijelentette, miközben úgy érezzük, hogy teljesítményünk nem felel meg az ítélkező és megbocsátani nem képes világban, amelyben gyengeségeink, bukásaink, problémáink miatt alkalmatlannak látszunk, Jézus számára mindenki értékes: “egyetlen ember sem számít puszta számnak, mindenkinek arca van” – hangoztatta a pápa.

Címlapkép: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?