Belföld

Felmentette a bíróság a gyógyszerhamisítással vádolt doktornőt

Bizonyítottság hiányában első fokon felmentette a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság azt az orvost, akit egészségügyi dolgozóként elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettével vádolt az ügyészség – közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya pénteken az MTI-vel.

Az ítélet szerint a doktornő, az egyik megyei kórház szakorvosa 2020 decemberét megelőzően – saját nevére és címére – 5-5 doboz Iverlast 6 és Iverlast 12 nevű – összesen 200 tabletta – gyógyszert rendelt Indiából. Az Iverlast Magyarországon nem engedélyezett.

A NAV Repülőtéri Igazgatóság munkatársai az importküldemények ellenőrzése során a csomagot átvizsgálták, azt visszatartották, így a gyógyszerek kézbesítése nem történt meg.

Szakértői vélemény szerint az Iverlast “ivermectin” hatóanyagú humángyógyszer, amely a pandémia idején számos országban felmerült mint lehetséges gyógyszer a Covid-19 elleni kezelésben. “Ez a mai napig vita tárgyát képezi, ugyanakkor a gyógyszert széles körben használták, használják, e körbe viszont Magyarország nem tartozik. A vádban szereplő 200 tabletta egy esetleg bekövetkező Covid-19 kezelésére és utókezelésére ajánlott mennyiség lehet, ilyen módon akár egy személy saját szükségletét is jelentheti” – írta szakértőkre hivatkozva a törvényszék.

A közleményben idézték Gyerkó Tamást, az ügyben eljáró bírót, aki az ítélet indokolásában kifejtette: a szakértői vélemények alapján nem volt megállapítható az indokolatlan mennyiség a megrendelt gyógyszerek esetében, ezért a terheltet az ellene emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a vádlott és védője pedig bűncselekmény hiányában történő felmentés miatt jelentett be fellebbezést.

Az ügy másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Fotó: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük