Pletykafészek

Ezért van tükör valójában a liftekben

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy miért van a liftekben tükör vagy egyszerűen elfogadtad, hogy ez valószínűleg egy jó kis dizájnelem, amibe mindenki ellenőrizheti a külsejét?

Milyen nagy segítség például rohanvást valahová megigazítani benne a frizuránkat, a sminkünket vagy éppen lőni egy kimondottan szükséges szelfit aznapra, igaz?

Nos, az igazság az, hogy bár a fentebb felsorolt funkciókat is tökéletesen ellátja, ennél sokkal fontosabb és hasznosabb célok érdekében helyeznek el tükröket a liftekben.

Bezártság érzés

Sajnos a klausztrofóbia, azaz a bezártságtól, szűk helyektől, korlátozottságtól való viszolygás sokak által ismert állapot. Egy liftben ez nagyon könnyen előfordulhat, mivel még a tágabb példányok sem nagyobbak általában 4 m2-nél.

Egy ilyen térnek könnyen belátjuk a határait, a levegő sem járja át, szóval gyakorlatilag tökéletes rizikótényező lehet. Azonban egy nagyobb tükörrel mindjárt finomítani lehet a helyzeten, mivel szépen képes “tágítani” a teret, legalábbis vizuálisan. Ez éppen elegendő ahhoz, hogy azt a pár percet, amit benne kell tölteni, megkönnyítse.

Biztonságérzet

Ha jobban belegondolunk, egy tükör abban is segít egy ilyen kis helyiségben, hogy felmérjük, ki mindenkivel vagyunk összezárva és beláthassuk, hogy mi minden zajlik vagy éppen nem zajlik, amíg időnként egymáshoz túl szorosan állva utazunk benne. Jobban vigyázhatjuk az értékeinket. Emellett a kerekesszékkel közlekedők is könnyebben tudnak mozogni a kis helyen általa.

Figyelemelvonás

Ha egy lift nagyon lassan közlekedik, unalmunkban néha azt sem tudjuk, hogy melyik irányba tekintsünk, főleg, ha semmi egyéb nincs a boxban, csak az üres falak. Ilyen esetekben egy tükör remek figyelemelterelő tud lenni egy-egy elnyújtott út során. (via tudasfaja.com)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?