Van egy sütemény, amely már az illatával is emlékeket idéz: a mákos kalács. Vastag töltelék, szépen csavarodó tészta, puha belső és enyhén ropogós héj, pont olyan, amilyet régen a pékségekben vagy ünnepek előtt a családi konyhákban sütöttek. Sok házi változat azonban hamar kiszárad, a mák kifolyik, vagy a tészta tömör marad.
Hozzávalók (1 nagy rúdhoz)
A tésztához:
A máktöltelékhez:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
-
Kelt tészta készítése
A langyos tejben elkeverjük a cukor felét, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgáját, a vajat és az élesztős tejet. Ruganyos, puha tésztát dagasztunk, majd letakarva, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük.
-
Mák töltelék
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd belekeverjük a darált mákot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a mézet. Sűrű, kenhető masszát készítünk, majd hagyjuk kihűlni.
-
Formázás
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a máktölteléket, majd szorosan feltekerjük, hogy szép csigás mintát kapjunk.
-
Pihentetés és kenés
A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 15–20 percig pihentetjük, majd lekenjük felvert tojással.
-
Sütés
170 °C-ra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl gyorsan pirulna, sütőpapírral lazán letakarjuk.
Mitől lesz igazán jó ez a mákos kalács?
-
Puha, vajas tészta, ami nem szárad ki
-
Bőséges, szaftos máktöltelék
-
Szép, csavaros szeletek vágáskor
-
Másnap is élvezhető állag
A mákos kalács nem csak ünnepi sütemény, hanem egy darabka hagyomány. Ez a recept pontosan azt az ízt és állagot adja vissza, amit a régi pékségek és családi konyhák tettek felejthetetlenné. Ha egyszer így készíted el, nem lesz kérdés, miért fogy el mindig az utolsó szeletig.
Címlapkép: Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!