Pletykafészek

Ezek a jelei, hogy megfigyelnek a telefonod kameráján keresztül

Az MIT Számítástechnikai és Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (CSAIL) kutatói figyelmeztetnek arra, hogy a modern technológiával a “Nagy Testvér” már nem csak a tévén keresztül figyel minket, hanem az okostelefonunk ártatlannak tűnő fényérzékelőjével is.

A környezeti fényérzékelők, amelyek a telefonokban találhatók, azért vannak jelen, hogy automatikusan beállítsák a kijelző fényerejét a környezeti fény alapján. Azonban a kutatók felfedezték, hogy ezeket az érzékelőket a hackerek kihasználhatják a kémkedésre, anélkül, hogy a kamera be lenne kapcsolva.

Az MIT kutatói szerint ezek az érzékelők nem igényelnek külön engedélyt az alkalmazások részéről, és képesek rögzíteni a kijelző előtt zajló eseményeket, beleértve a kézmozdulatokat is. A fényintenzitás változásait elemző algoritmus segítségével a hackerek a képernyő előtt történő mozgásokat és tevékenységeket rekonstruálhatják.

Az MIT-csapat által kifejlesztett algoritmus finoman változó fényintenzitásokat használ fel a kijelzőn, amikor valaki például görget vagy érinti a képernyőt. Ezáltal a szakemberek képesek voltak rekonstruálni a környezeti képet és az azt kísérő mozdulatokat.

A hacker támadások elkerülése érdekében az MIT kutatói javasolják a fényérzékelők manuális be- és kikapcsolásának lehetőségét, valamint a részletesebb alkalmazásengedélyek bevezetését.

Egy másik megoldásként a képernyőn lévő mozgások minőségét szándékosan rombolnák le, hogy a hackerek ne tudjanak hatékonyan értelmezni alacsony minőségű képeket.

A felhasználóknak azt is javasolják, hogy vegyék figyelembe a videóban található tanácsokat a hackerek támadásának elkerülése érdekében. Az okostelefonokban rejlő potenciális biztonsági kockázatokra való tudatosság segíthet a személyes adatok. ( via Tudásfája)

Fotó: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?