Pletykafészek

Ez a sűrű szaftos marhapörkölt a nagymamám titkos receptje szerint készül

Vannak ételek, amelyek íze örökre beleég az emlékezetünkbe. Nekem ilyen a nagymamám marhapörköltje: lassan főzve, szívvel-lélekkel, igazi magyaros ízekkel. Évekig próbáltam utánozni, míg végre megtaláltam azt a pontot, amitől pontosan olyan lett, mint nála vasárnaponként. Most megosztom veletek is ezt a receptet – egyszerű, de minden falatja maga a gyerekkor.

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • 1 kg marhalábszár vagy lapocka (lehetőleg frissen darabolva)

  • 3 közepes vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál sertészsír vagy napraforgóolaj

  • 1 evőkanál őrölt fűszerpaprika (jó minőségű, lehetőleg házi)

  • 1 teáskanál őrölt kömény

  • Só, bors ízlés szerint

  • 1-2 babérlevél

  • 1 zöldpaprika (elhagyható, de sokat dob rajta)

  • 1 paradicsom (vagy 1 evőkanál sűrített paradicsom)

  • Víz (vagy alaplé, ha még tartalmasabbat szeretnél)

A hagymás alap

A zsírt (vagy olajat) felhevítjük egy vastag falú lábosban vagy bográcsban. Finomra vágjuk a hagymát, és alacsony lángon aranybarnára pirítjuk – ez adja meg az alap mélységét. Nem sietünk, ahogy a nagyi sem tette.

Fűszerezés és hús

A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, hogy ne égjen meg, majd gyorsan hozzákeverjük a kockákra vágott húst. Kevergetve visszatesszük a tűzre, és addig pirítjuk, amíg a hús minden oldala kifehéredik.

Ízesítés, lassú főzés

Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a köményt, a sót, borsot, babérlevelet, majd rádobjuk a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot is. Lefedve, kis lángon pároljuk – és most jön a titok: nem öntünk rá rögtön sok vizet! Csak apránként, mindig csak annyit, amennyi épp ellepi, így koncentráltabb, sűrűbb lesz a szaft.

Türelemjáték

Ez nem a gyors vacsorák étele. Legalább 2–2,5 órán át főzzük, lassú tűzön, időnként megkeverve és vízzel pótolva. Akkor jó, amikor a hús szinte magától szétesik, és a szaft mélybarna, sűrű, illatos.

Címlapkép: Freepik

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük