Ez a sűrű szaftos marhapörkölt a nagymamám titkos receptje szerint készül
Vannak ételek, amelyek íze örökre beleég az emlékezetünkbe. Nekem ilyen a nagymamám marhapörköltje: lassan főzve, szívvel-lélekkel, igazi magyaros ízekkel. Évekig próbáltam utánozni, míg végre megtaláltam azt a pontot, amitől pontosan olyan lett, mint nála vasárnaponként. Most megosztom veletek is ezt a receptet – egyszerű, de minden falatja maga a gyerekkor.
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
-
1 kg marhalábszár vagy lapocka (lehetőleg frissen darabolva)
-
3 közepes vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 evőkanál sertészsír vagy napraforgóolaj
-
1 evőkanál őrölt fűszerpaprika (jó minőségű, lehetőleg házi)
-
1 teáskanál őrölt kömény
-
Só, bors ízlés szerint
-
1-2 babérlevél
-
1 zöldpaprika (elhagyható, de sokat dob rajta)
-
1 paradicsom (vagy 1 evőkanál sűrített paradicsom)
-
Víz (vagy alaplé, ha még tartalmasabbat szeretnél)
A hagymás alap
A zsírt (vagy olajat) felhevítjük egy vastag falú lábosban vagy bográcsban. Finomra vágjuk a hagymát, és alacsony lángon aranybarnára pirítjuk – ez adja meg az alap mélységét. Nem sietünk, ahogy a nagyi sem tette.
Fűszerezés és hús
A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, hogy ne égjen meg, majd gyorsan hozzákeverjük a kockákra vágott húst. Kevergetve visszatesszük a tűzre, és addig pirítjuk, amíg a hús minden oldala kifehéredik.
Ízesítés, lassú főzés
Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a köményt, a sót, borsot, babérlevelet, majd rádobjuk a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot is. Lefedve, kis lángon pároljuk – és most jön a titok: nem öntünk rá rögtön sok vizet! Csak apránként, mindig csak annyit, amennyi épp ellepi, így koncentráltabb, sűrűbb lesz a szaft.
Türelemjáték
Ez nem a gyors vacsorák étele. Legalább 2–2,5 órán át főzzük, lassú tűzön, időnként megkeverve és vízzel pótolva. Akkor jó, amikor a hús szinte magától szétesik, és a szaft mélybarna, sűrű, illatos.
Címlapkép: Freepik
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!