Ez a fahéjas csiga az ősz legnagyobb sikere: mindenki erről beszél
A fahéjas csiga az egyik legillatosabb és legmelegebb hangulatú sütemény, amit csak készíthetünk. Frissen sülve, a puha tészta és a cukros-fahéjas töltelék mennyei illattal tölti be a konyhát, ami azonnal őszi hangulatot varázsol. Egy bögre forró tea vagy kávé mellé tökéletes választás, de hétvégi reggeliként is igazi kényeztetés.
Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):
-
500 g finomliszt
-
1 csomag instant élesztő (7 g)
-
250 ml langyos tej
-
75 g cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
75 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
-
100 g puha vaj
-
100 g barna cukor
-
2 evőkanál őrölt fahéj
A tetejére (opcionálisan):
-
porcukor vagy vaníliás cukros máz
Elkészítés:
-
A langyos tejbe keverjük az élesztőt és egy kevés cukrot, majd pár percig pihentetjük.
-
A lisztet, a maradék cukrot, a sót, a tojást és az olvasztott vajat összegyúrjuk az élesztős tejjel. Lágy, rugalmas tésztát kapunk.
-
A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg a duplájára nő.
-
Ezután lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
-
Megkenjük a puha vajjal, megszórjuk a fahéjjal és a barna cukorral.
-
Szorosan feltekerjük, majd kb. 2–3 cm vastag szeletekre vágjuk.
-
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és újra kelesztjük 20 percig.
-
180 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Ha szeretnénk, a tetejét langyosan megkenhetjük vaníliás cukros mázzal vagy meghinthetjük porcukorral.
A frissen sült fahéjas csiga nemcsak a levegőt tölti meg édes illattal, hanem a lelket is. Puha, illatos és ellenállhatatlan – pont olyan, mint amilyennek egy otthonos, őszi délutánnak lennie kell. Ideális vendégváró, de akár magunkat is megjutalmazhatjuk vele egy nyugodt pillanatban.
Címlapkép: Közebszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!