Pletykafészek

Erről hallottál már? – 13 érdekes tény az álmokról!

Az álmodás az egyik legrejtélyesebb dolog az emberi életben. A rómaiak úgy tartották, hogy álmunkban az istenek üzennek nekünk. Gyakran irányították a harcokat, és a katonai csapatokat aszerint, hogy álmukban mit mondtak az istenek.

Íme, 13 érdekes tény, melyet az álmokról tudhatunk!

1.Az álmok 90%-át elfelejtjük.

2.A vak emberek is álmodnak.

Azok az emberek, akik születésük után vakultak meg, képeket látnak álmaikban. Azok viszont, akik már vakon születtek, nem látnak képeket, inkább csak érzésekkel, illatokkal, hangokkal álmodnak.

3.Mindenki álmodik
Minden ember álmodik (kivétel csak a nagyon szélsőséges pszichológiai esetek). Nincs olyan, hogy nem álmodtunk volna, csupán csak elfelejtjük.

4.Álmainkban csak olyan emberek arcát látjuk, akiket ismerünk, vagy egyszer legalább láttunk az életben
Életünk során rengeteg arccal találkozunk, de ezeket mind nem őrzi meg az emlékezet. Csak az ismerősök arcait látjuk álmainkban.

5.Nem mindenki álmodik színesen
Az emberek 12%-a csak fekete-fehérben álmodik.

6.Érzelmek
A szorongás a leggyakoribb érzelem, ami álmainkban előjön. Sokkal gyakoribb, hogy negatív érzelmekről álmodunk, mint a pozitív álmok.

7.Egy éjszaka akár 4-7 különböző álmunk is lehet.

8.Az állatok is álmodnak.
Akinek kutyája vagy macskája van, láthatja, hogy háziállata az egész testével reagál az álmokra.

9.Bénulás alvás közben
A REM alvási fázisban a test “megbénul”, vagyis nem hagyja az agy, hogy aktívan részt vegyünk az álmainkban, felkeljünk, mozogjunk, fussunk stb.

10. Az álom befolyásolása
Előfordulhat például, hogy azt álmodod, hogy egy koncerten vagy. És közben a valóságban tényleg valaki gitározik a másik szobában.

11.A férfiak, és a nők másképp álmodnak
A férfiak álmában 70%-ban más férfiakról álmodnak, a nők álmaiban a férfi és női nemek aránya egyenlő százalékban fordul elő.

12. Prekognitív álmok
Az emberek 18-38%-ának volt már a jövő törénéseire utaló ún. prekognitív álma. 70%-ban pedig inkább deja vu álmokat álmodunk.

13. Aki horkol, nem tud álmodni. (via tudásfája.com)

Fotó: Freepik

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?