Gazdaság

Erőre kapott a forint, a külkereskedelem is besegít

A kedvező külkereskedelmi adatra már nagy szükség is volt, hiszen a forint az elmúlt napokban érdemben gyengült az euróval szemben. Az elemzőket is meglepően pozitív termékkülkereskedelmi egyenleg most támaszt jelenthet a forintnak, ez pedig segítheti a jegybankot a kamatkondíciók további mérséklésében.

A legnagyobb arányban a svájci frankkal szemben, de a dollárral és az euróval szemben is növelte értékét a hazai pénznem. Délelőtt 10-re a svájci frank kurzusa 0,3 százalékkal 404,75 forintra, az euróé és a dolláré egyaránt 0,1 százalékkal, 392,75, illetve  361,2 forintra gyengült.

Áprilisban ismét rekordot döntött a termékkülkereskedelmi egyenleg, az egy évvel korábbihoz képest 1,4 milliárd euróval javult és 1,8 milliárd eurót tett ki – írta Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza a KSH szerda reggeli közleménye alapján.

Az elemző mindenképpen kedvező meglepetésnek tartja a hírt, hiszen a fogyasztás beindulásával az import nagyobb mértékű bővülésével lehetett számolni.

A kedvező egyenlegre szükség is van, hiszen a forint az elmúlt napokban érdemben gyengült az euróval szemben, a kedvező termékkülkereskedelmi egyenleg és az ebből fakadó folyó fizetési mérleg pedig támaszt jelenthet a forintnak, ez pedig segítheti a jegybankot a kamatkondíciók további mérséklésében – tette hozzá Regős Gábor, aki szerint:

Az adat hatására egyébként a forint valóban erősödött is kismértékben – remélhetőleg ez a folyamat a nap további részében fennmarad.

Fotó: Pixabay

(via vg.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények