Belföld

Erdogan döntése után rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezte az MSZP

Rendkívüli házbizottsági ülés összehívását kezdeményezi hétfőn az MSZP, ahol javaslatot tesz arra, hogy soron kívül még hétfőn vagy legkésőbb kedden szavazza meg az Országgyűlés Svédország NATO-csatlakozását – erről Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság szocialista alelnöke tájékoztatta a Közbeszédet.

Mint arra emlékeztetnek, februárban a magyar kormány külügyminisztere egyértelműen úgy foglalt állást közleményében, hogy mind Svédország, mind Finnország irányába tartják az ígéretüket, miszerint nem mi leszünk az utolsók a ratifikáció tekintetében.

A török elnök október 23-án aláírta Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, majd benyújtotta azt Törökország Nagy Nemzetgyűlésének.

Közleményükben a szocialista politikusok úgy fogalmaztak, itt az utolsó pillanat, hogy a magyar kormány is lépjen, és egyértelművé tegye: Moszkva érdekeit szolgálja, vagy NATO-tagként a magyar emberek érdekét és biztonságát tartja szem előtt.

Hangsúlyozták, mivel az ellenzéki pártok már világossá tették, hogy támogatják Svédország NATO-csatlakozását, így az 54 képviselő mellé még 47 bátor fideszes vagy KDNP-s, a békét támogató országgyűlési képviselő szavazatára van csak szükség, és akkor a magunk részéről le is zárhatjuk ezt a kérdést.

“Nincs több mellébeszélés, eljött a tettek ideje a kormánypártok részéről is” – erősítették meg álláspontjukat.

Címlapkép: MTI, illusztráció

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?