Pletykafészek

Elképesztő! Balkezes vagy? Erről jobb, ha tudsz!

Ha te is az emberiség azon kisebbik hányadához tartozol, akik a bal kezüket használják íráshoz és alapvető napi rutinok jelentős részéhez, akkor nagy valószínűséggel te is a zsenik közé tartozol.

Új kutatások azt mutatták ki, hogy azok, akik a bal kezüket használják, sokkal tehetségesebbek, mint a jobbkezes társaik, legalábbis olyan dolgok esetében, mint például matematikai problémák megoldása és hasonlók.

Jobb kognitív képesség

A bal-és jobbkezesek képességei körül régóta folynak viták. Egyesek azt állítják, hogy a balkezesek várható élettartama rövidebb, míg mások azt, hogy nagyobb a bűnözésre való hajlamuk és vannak, akik jóval intelligensebbnek találják őket, mint a jobbkezeseket.

Ez utóbbi dolog, ami igazán érdekes, ugyanis a kutatók is azt találták, hogy a balkezes emberek jobb agyféltekéje fejlettebben működik, mint a jobbkezeseké.

Ez azt jelenti, hogy a kognitív képességeik és a tér észlelésük jobb, mint azoké, akik túlnyomórészt a jobb kezüket használják. Ugyanakkor nem csak ez az, amiben kitűnnek. Az agykérgük is nagyobb. A nagyobb agykéreg azt jelenti, hogy az információkat is gyorsabban dolgozzák fel, mivel jobb a két agyfélteke közötti kapcsolat.

A balkezes emberek jobbak a matematikában

Az IFL Science 2300 diák részvételével tanulmányt készített. A diákok különböző nehézségi fokú matematikai feladatokat kellett, hogy megoldjanak. Amellett azt is meg kellett válaszolniuk a feladatlapon, hogy melyik kezüket használják alapvetően a napi feladataik teljesítéséhez.

A tesztek befejezése után világossá vált, hogy a balkezesek a jóval bonyolultabb feladatokat nagyobb hatékonysággal voltak képesek megoldani, mint a jobbkezesek. Az egyszerű matematikai feladatok tekintetében a két csoport között nem volt különbség. Azok, akik elismerték, hogy gyakorlatilag soha nem használják a bal kezüket, teljesítettek a legrosszabbul végeredményben.

Ez azt bizonyítja, hogy a balkezesek sokkal jobb problémamegoldók és könnyebben megtalálják a dolgok közötti korrelációkat. (via tudasfaja.com)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük