Belföld

Egyetemre mennél, de nincs meg az érettségid? Így tudod megnézni online

Ügyfélkapus bejelentkezés után az Oktatási Mérföldkövek nevű felületen bárki megtekintheti a tanulmányaira vonatkozó információikat. Így megtalálhatja az érettségi vagy nyelvvizsga-bizonyítványa, diplomája adatait is, írta az MTI.

Évente nagyon sokan fordulnak a hivatalhoz azért, mert például munkavállaláshoz szükségük lenne elveszett bizonyítványaikra. Ezzel a szolgáltatással az ügyfélkapuval rendelkezők akár külföldről is hozzájuthatnak az OH nyilvántartásaiban tárolt egyes oktatási adataikhoz. Az Oktatási Mérföldkövek felületen az adatbázisban szereplő adatok hitelesnek tekinthetők.

Az OH honlapján elérhető, állami adatbázisok összekapcsolásával létrejött felületen ügyfélkapus bejelentkezés révén bárki meg tudja tekinteni az oktatási életútjára vonatkozó adatokat. Az alábbi információkat lehet megtalálni a felületen:mettől meddig, melyik oktatási intézményben tartottak a tanulmányok; az érettségi bizonyítvány adatai, a nyelvvizsga-bizonyítvány adatai,a felsőfokú oklevél adatai, a diákigazolvány adatai.

Az adatbázisban lehetőség van igazolások kiállítását is kérni az alábbi ügyekben: oktatási azonosítószámról szóló igazolás; diákigazolvány-irattörténet (a kiállított diákigazolványok adatait tartalmazó igazolás).

Az elmúlt 15-20 év adatai kereshetők jellemzően. Az adatokat szolgáltató nyilvántartások a következő időponttól tartalmaznak információkat: a köznevelési tanulói és alkalmazotti nyilvántartás: 2005. áprilistól, a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartása: 2007. január 1-től, a felsőoktatási hallgatói, illetve alkalmazotti személyi törzs: 2006. február 1-étől, a kétszintű érettségi vizsgák során keletkezett érettségi dokumentumok, a vizsgaeredmények és meghatározott vizsgakörülmények nyilvántartása: 2005-től, az Oktatási Igazolványok Intézményi Adminisztrációs Rendszere: 2003-tól, az országos köznevelési szakértői, szaktanácsadói, vizsgaelnöki névjegyzék: 2009-től. Továbbá a szakképző intézmények, illetve azok tanulóinak nyilvántartása nem az Oktatási Mérföldkövek szolgáltatásban, hanem a szakképzési információs rendszerben (SZIR) érhetők el 2020. július 1-jétől.

Címlapkép: eduline.hu

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?