Sport

Egy labdarúgó-mérkőzés után tört ki háború két ország között

Az 1970-es labdarúgó-világbajnokságot megelőző selejtezők során Salvador és Honduras egymás elleni mérkőzései mindvégig feszült körülmények között zajlottak. A párharc nem volt mentes a botrányos jelenetektől, a mindent eldöntő harmadik mérkőzést követően pedig a két szomszédos közép-amerikai ország között háború tört ki.

Az öt napon át tartó harcokban több ezer ember vesztette életét, sokaknak pedig el kellett hagyniuk az otthonukat. Bár az esemény Futballháború néven vonult be a történelemkönyvekbe, a probléma ennél jóval mélyebben gyökerezett.

A döntés súlyosan érintette Salvadort, hiszen nem volt elegendő helyi föld, hogy megélhetést biztosítson a visszatoloncolt munkásoknak: idővel mindkét országban folyamatossá váltak a zavargások, a szomszédok egymást okolták a problémákért, az ellentétek tovább mélyültek.

„Sokkal nagyobb politikai problémák voltak, de véletlenül éppen ekkor került sor az 1970-es világbajnokság három selejtezőmérkőzésére. Ez nem segített. A futball nálunk, Latin-Amerikában rendkívül szenvedélyes dolog, jó és rossz értelemben egyaránt”

– jegyezte meg Ricardo Otero, a mexikói Univision tévécsatorna munkatársa. (via bunteto.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények