Belföld

Durva adatok érkeztek: az EU-ban sehol nem szálltak el úgy az élelmiszerárak, mint Magyarországon

Kiugróan durva a kenyér magyarországi drágulása, és nem ez az egyetlen ilyen élelmiszer – írja a G7 gazdasági portál.

Az Eurostat alapján a kiindulási pontunk minden esetben 2015. január. Ezt a majdnem kilenc évvel ezelőtti értéket vesszük 100-nak, és ehhez képest határozzuk meg a 2023. szeptemberi értékeket.

Első termékünk a kenyér, amely talán a legalapvetőbb élelmiszer Magyarországon, az eredmény pedig egészen sokkoló. Nem csak a több mint 2,5-szeres szorzó fájó, hanem az is, amennyire a magyar adat kiugrik a mezőnyből.

Nem csak, hogy Magyarországon drágultak a leginkább az élelmiszerek az EU-ban, de az áremelkedés mértéke is messze sokkal magasabb, mint máshol.

2,66-szorosára drágult a kenyér itthon, míg a sorban második Lengyelországban csak 1,99-szeres az áremelkedés, a legtöbb uniós országban pedig másfélszeresére sem nőtt a kenyér ára.

A vaj is Magyarországon drágult a leginkább, ezért közel 2,1-szer kell többet fizetni 2015-höz viszonyítva. A második és a harmadik Hollandia és Litvánia 2-szeres szorzóval, Romániában 1,9-szeres az áremelkedés, a legtöbb országban pedig 1,6 körül, vagy az alatt van a drágulás.

A krumpli 2,75-ször drágább, ebben is messze kiugró a magyar érték. Litvánia a második, 2,6-tal, majd jön Lengyelország 2,4-el, de a legtöbb országban a krumpli árára is legfeljebb 1,6-os szorzó került az eltelt közel 9 évben.

Tíz élelmiszert figyelt meg a G7 és mint az a vizsgálatból kiderült, hazánk – az étolajat leszámítva – minden másban kiemelkedő helyen van, még ha nem is mindenben a virtuális dobogó legfelső fokán. (A G7 nyomán.)

Fotó: Pixabay

lapszemle

lapszemle

Vélemény, hozzászólás?