Gazdaság

Drasztikusan drágul a bankolás – ezt senki nem ússza meg szárazon!

A telefonos szolgáltatások mellett a banki díjak is drasztikusan drágulnak áprilistól – a bankok a napokban teszik közzé az emelésről szóló közleményeket. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint jó számlacsomag választásával és néhány megugorható feltétel teljesítésével nemhogy az emelést el lehet kerülni, de ingyenessé is tehető a bankolás.

Az elmúlt napokban a távközlési szolgáltatók komoly díjemelései miatt hüledeztek az emberek. Most megérkezett az első kellemetlen hír a bankokból is. A K&H Bank már jelezte ügyfelei felé, hogy a jogszabály adta lehetőségekkel élve, 2024 április elsejétől drasztikusan megemeli számlaszolgáltatásainak díját. Az emelés mértéke megegyezik a 2023 évi átlagos infláció mértékével, azaz a számlacsomagok díjai 17,6 százalékkal emelkednek.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő napokban a többi pénzintézet is megjeleníti a második negyedévtől érvényes kondícióit. A jogszabályok értelmében a fogyasztók számára hátrányos változásokról ugyanis a bankoknak 60 nappal bevezetésük előtt tájékoztatniuk kell az ügyfeleiket.

A szakértő a Magyar Nemzeti Bank statisztikáira hívta fel a figyelmet, amely szerint a bankok működési költségei az elmúlt évben 16,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a személyi jellegű ráfordítások 21 százalékkal nőttek. A fentiek alapján komoly remény nincs arra, hogy a bankok díjemeléseikben komolyabb önmérsékletet tanúsítsanak.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a díjemelések ellenére jó eséllyel még az adott bankon belül is található az ügyfelek számára kedvezőbb kondíciókkal bíró számlacsomag. Ehhez ugyanakkor érdemes áttekinteni, hogy milyen banki szolgáltatásokat vesznek valóban igénybe az ügyfelek, illetve azt, hogy milyen tételekért fizetnek indokolatlanul magas költséget bankjuknak. Ebben a januárban minden ügyfél számára kötelezően megküldött számlakimutatás adhat segítséget, hiszen abban forintra lebontva látszik, hogy az ügyfél milyen szolgáltatásokért mekkora összeget fizetett 2023-ban.

Gergely Péter szerint az ügyfeleknek érdemes átgondolniuk azt, hogy a költségfaló tételek közül mire van igazából szükség, mi helyettesíthető olcsóbb megoldással. Tipikusan ilyen az sms-kontroll szolgáltatás push üzenetté alakítása, amely az egyedi üzenetdíjak helyett ingyen, vagy havi pár száz forintért biztosítja a költések folyamatos figyelemmel kisérését.

Gergely Péter az ügyfelek figyelmébe ajánlja, hogy minden pénzintézet európai uniós szabályozás alapján köteles egy úgynevezett alapszámlát kínálni ügyfeleinek. Ennek havi díja maximum a mindenkori havi bruttó minimálbér 0,5%-a, idén januártól tehát 1 334 forint lehet.

A fenti díjban kötelezően

  • ingyenes bankkártya, –
  • havi két ingyenes, maximum 150 000 forint értékű atm-es vagy egyszeri, maximum 50 ezer forintos bankfióki készpénz felvétel,
  • korlátlan számú ingyenes készpénzbefizetés,
  • korlátlan számú ingyenes bankkártyás vásárlás,
  • korlátlan számú csoportos beszedési megbízás,
  • illetve havi maximum négy darab, együttesen maximum 100 000 forint értékű ingyenes utalás díjmentessége biztosított.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a magyar háztartások döntő részének az Alapszámla által nyújtott szolgáltatások teljes mértékben lefedik az igényeit. A szakértő szerint azt viszont látni kell, hogy az Alapszámlához nagyon hasonló kondíciókkal bíró számlacsomagok választásával – bizonyos feltételek teljesülése esetén mód van drasztikusan, akár nulla forintra csökkenteni a számlához kapcsolódó költségeket.

Ezzel kapcsolatban a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra emlékeztet, hogy a pénzintézetek ma már nem elérhetetlenül magas, havi 400-500 ezer forint számlára érkező utalás esetén kínálnak olyan csomagot, amely számlavezetési díj nélkül biztosítja a korszerű bankolást, sőt akár az ingyenes utalás lehetőségét is.

A számla feltételek teljesítéséhez általában aktív kártyahasználatot írnak elő – havi 5-10 bankkártyás vásárlást kell teljesíteni. Az az ügyfél tehát, aki szakít azzal a gyakorlattal, hogy a bankszámlányát csak és kizárólag arra tartja fenn, hogy az arra beérkezett munkabérét felvegye, és bankkártyáját vásárlásra kezdi használni, kedvezőbb megítélés alá esik majd és kedvezőbb számlacsomagok között választhat.

Címlapkép: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?