Belföld

Donáth Anna szerint Gyurcsány az egyik fő oka, hogy nincs hitele az ellenzéknek

A Momentum arról tájékoztatta a Közbeszédet, hogy Donáth Anna beszédét azzal kezdte, hogy felidézte a párt kezdeteit, és elmondta: “ahogy akkor is igaz volt, most is igaz: ennek az országnak egy új politikai generációra van szüksége, ami egy új politikai kultúrát teremt”.

Donáth szerint a kormányváltáshoz három feltételre van szükség: a kormánnyal elégedetlen többségre, kormányzóképes ellenzékre, és hitelességre.

“Sajnos az elmúlt évtizedben, évtizedekben a magyar választók hozzászoktak ahhoz, hogy a politikusok hazudnak. Hülyének nézik őket. Ezért nincs kormányváltás. Fájó kimondani, de nincs hitele ma az ellenzéknek. Ennek pedig két oka van: az egyik maga a Fidesz, amely 13 éve számolatlanul költi a pénzt az ellenzék lejáratására, a hitelének a rombálására. A másik viszont a Demokratikus Koalíció, és annak elnöke” – közölte.

Donáth Anna szerint a DK gúzsba köti az ellenzéket

“Itt van a jelenlegi miniszterelnök, akit joggal kritizálunk azért, hogy világgazdasági konjunktúrában gyenge teljesítményt nyújtott, tudatosan hazudott az egész országnak a gazdaság valós állapotáról, és hogy az ő felelőssége, hogy a válság térdre kényszerítette az országot. De mennyire hiteles az ellenzék részéről ez a kritika úgy, hogy ezeket a mondatokat szó szerint elmondhatnánk a Demokratikus Koalíció elnökéről is?”

“A DK-nak és elnökének pedig lett volna lehetősége az elmúlt bő évtizedben tisztára mosni a saját nevét és hitelét. De azt látjuk, hogy nemhogy a korábbi hibákért nem vállalják a felelősséget, de újra és újra elkövetik ugyanazokat. Hazugsággal kampányolnak, és a kritikára fittyet hányva tévedhetetlennek hitetik magukat. Ez a politikai szcéna a hazugság kultúrája. Ez az, amivel a Fidesz hatalmon tartja magát 13 éve. Ez az, ami ellen mi, momentumosok megalakultunk.”

– fogalmazott a momentumos politikus.

Donáth a kormányváltás szükségessége kapcsán elmondta: a Momentum 2018 után meghallotta a választók szavát, egy időre háttérbe tolta eredeti céljait, és erőt vett magán, hogy együtt tudjon működni olyanokkal is, akikkel nem egyezett az értékrendje.

A politikus szerint 2022 súlyos veresége bebizonyította, hogy ez az út zsákutca.  És azt is, hogy helyesen gondoltuk 2017-ben: előbb a magunk oldalán kell politikai kultúrát – és generációt – váltanunk ahhoz, hogy az ellenzék alkalmassá váljék a kormányváltásra – vélekedett.

Hangsúlyozta, ma azt látjuk, hogy a Demokratikus Koalíció épp az ellenzéki térfélnek a gúzsba kötésén dolgozik. Aktív szerepet vállaltak a Jobbik feldarabolásában, elszívták a MSZP szavazóit, az LMP-t már saját KDNP-jükké tetté. Budapesten pedig Karácsony Gergelyt is sarokba szorították – jelentette ki Donáth Anna.

“A Momentum Mozgalom, azaz mi vagyunk az utolsó mohikánok akik megakadályozhatjàk hogy a teljes ellenzék ‘eldékásodjék’, és ezzel hosszú időre elveszítsük a kormányváltás esélyét. Ez a mi küldetésünk” – fogalmazott.

Az együttműködésről és az előválasztásokról

Donáth Anna elmondta azt is: “nem az ellenzéki együttműködés szétverése, hanem annak megújítása a célunk. Nem mások ellenében, hanem másokért mondom azt, amit mondok.”

Beszédében kiemelte, a Momentumnak az a célja, hogy 2024-ben az önkormányzati választáson minden településen és minden budapesti kerületben egy közös ellenzéki jelölt álljon ki a Fidesz jelöltje ellen. De nem válunk cinkossá abba, hogy az ellenzék olyan közös  jelölteket indítson, akik nem felelnek meg a kormányváltáshoz szükséges politikai kultúra minimumelvárásainak – hangsúlyozta.

Emlékeztetett, nemrég ezért kértünk Zuglóban előválasztást, mert biztosan tudjuk, hogy Rózsa András hitelesebb képviselője az igazság kultúrájának, mint a jelenlegi polgármester.

Donáth Anna szerint, aki nem akar DK által gúzsba kötött ellenzéket, az a Momentumra szavaz. “A helyzet tehát világos: aki egy DK által gúzsba kötött ellenzék helyett egy kormányváltásra alkalmas ellenzéket akar, az a Momentumra szavaz. Mi vállaljuk a felelősséget a tetteinkért. Lássa meg mindenki: a Momentum az a párt, amelyben meg lehet bízni. Amelyre lehet számítani” – zárta beszédét.

Fotó: Donáth Anna/Momentum

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?