Belpol

Donáth Anna Európai Polgári Kezdeményezést indít egy Európai Környezetvédelmi Hatóság létrehozásáért – az akkugyárak ellen küzdő civilek támogatják javaslatát

Donáth Anna bejelentette, hogy az Európai Bizottság befogadta kezdeményezését, így elindulhat az aláírásgyűjtés az Unió minden tagállamában egy Európai Környezetvédelmi Hatóság felállításáért – tájékoztatták a Közbeszédet.

A Momentum EP-képviselője egy erős európai zöldhatóságot akar, mely megvédhetné az uniós állampolgárokat, köztük a magyarokat is az olyan óriásszennyezők veszélyeitől, mint a környezetkárosító akkumulátorgyárak.

„A következő egy évben 1 millió aláírást fogunk Európa-szerte összegyűjteni egy erős európai zöldhatóság felállításáért. Amelyik ellenőrizheti, büntetheti, és ha kell, be is zárathatja a környezetvédelmi szabályokat be nem tartó üzemeket” – fogalmazott Donáth Anna.

A Momentum EP-képviselője arról is beszámolt, hogy kezdeményezéséről személyesen egyeztetett az akkugyárak ellen küzdő több civil szervezettel. A Göd-ÉRT Egyesület, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület, a Zöld Folt Mozgalom, a Vigyázzunk Vizeinkre, a Séta a Mecsekért és a Szívügyünk Szentiván képviselői közös nyilatkozatban támogatták javaslatát, és jelezték, hogy csatlakoznának az aláírásgyűjtéshez.

Donáth Anna az akkumulátorgyárak és más óriásszennyezők potenciálisan határokon átnyúló környezetszennyezési kockázatával indokolta az Európai Környezetvédelmi Hatóság szükségességét:

„Az akkugyárak és más óriásszennyezők esetén jelentős a kockázata a határokon átívelő környezetkárosításnak. Ilyenek lehetnek például a talajvíz, a levegő vagy épp a folyóvizek szennyezése, ahogy történt ez tavaly a Sajó folyóval. Nem beszélve a hulladékok kezelésének gyakran határokon átnyúló problematikájáról. Ezeknek az ügyeknek az egységes, uniós kezelésére lesz alkalmas egy erős, európai zöldhatóság.”

Az Európai Polgári Kezdeményezés szabályai szerint 12 hónap van Európa-szerte összesen 1 millió aláírás összegyűjtésére, melynek legalább 7 tagállamból kell érkeznie. Siker esetén az Európai Bizottság köteles érdemben foglalkozni az Európai Környezetvédelmi Hatóság felállításának kérdésével, személyesen egyeztetni a kezdeményezőkkel, valamint lehetőséget biztosítani a javaslat Európai Parlament előtti ismertetésére.

„Olyan ügy ez, ami mindannyiunk érdeke, akik egy zöldebb és biztonságosabb jövőt akarnak maguknak és gyermekeiknek Európában. Ezért a Momentum EP-képviselőjeként mindent meg fogok tenni nemcsak Magyarországon, hanem európai kapcsolataink felhasználásával az egész Unióban, hogy a szükséges 1 millió aláírást összegyűjtsük” – fogalmazott Donáth Anna.

A hivatalos aláírásgyűjtés januárban indul, de aki most feliratkozik a zoldhatosag.eu oldalon, az értesítést kap az aláírásgyűjtés indulásáról és a hivatalos uniós aláíróoldal linkjéről.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?