Belföld

Brutális vízdíjemelés jön – ez minden magyart érinteni fog

Katasztrofális helyzet alakult ki a magyarországi víziközmű hálózatban az elmúlt tíz évben, figyelmeztet a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, Kurdi Viktor.

A csőtörések miatt már több mint 20 százaléka az ivóvíznek veszik el, helyenként pedig elérte az 50 százalékot a veszteség mértéke – írja a G7. A csatornarendszerben és az elosztó hálózatban bekövetkező meghibásodások száma 2013 és 2022 között majdnem másfélszeresére emelkedett.

A víziközmű szolgáltatók gazdasági helyzete nem javult a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés ellenére. A költségek emelkedésével a fejlesztésekre és karbantartásra már évek óta nem jutott megfelelő forrás.

A 38 magyar víziközmű cég a csőd szélén áll, és az energiaárak emelkedése okozta végső ütést kapta. Az ivóvíz előállítása energiaigényes folyamat, és az energia ára drasztikusan növekedett az elmúlt időszakban. 2023-ra a víziközmű cégek közel felét kitevő összeget az energiaköltségeikre fordították, így szinte semmi sem maradt a működésükhöz.

A kormány döntése értelmében a háztartások számára továbbra is megmarad a rezsicsökkentés, így a lakosság nem érzi majd meg jelentős mértékben a problémát. Ugyanakkor a cégek számára januártól megszűnt az árbefagyasztás, és drasztikus áremeléssel kell szembenézniük, amikor február elején megkapják az első számlákat.

A nem lakossági fogyasztóknak 2024-től köbméterenként 576 forintot kell fizetniük a bejövő vízért, és 881 forintot a kimenő szennyvízért, ami összesen 1457 forintot tesz ki. Mindehhez még hozzájön az alapdíj, ami a nagyfogyasztóknál akár havi félmilliós-milliós tétel is lehet.

A bekötési vízmérő átfolyási átmérője alapján a bejövő víz havidíja 16 sávra osztva 841 és 609 ezer forint között lehet az Energiaügyi Minisztérium válasza alapján. A szennyvíznél a díjszámítás két részre szakad:

  1. Ha nincs külön szennyvízmérő, akkor a szennyvízért ugyanannyit kell fizetni, mint a bejövő vízért, így az összeg duplázódik (841 és 609 ezer forint között).
  2. Ha van külön szennyvízmérő, akkor az átfolyási átmérő szerint 16 sávban havi 1661 és 1,2 millió forint között lesz a díj.

Az áremelés mértéke országszerte eltérő volt az eddigiekben, és az új, mindenhol egységes 1457 forint bevezetése jelentős változást hoz. A cégek drasztikus díjemelésre számíthatnak, ami közvetve a háztartásokra is hatással lesz.

A külön vízrendszerrel rendelkező cégek is külön kategóriát alkotnak. Évente becslések szerint 3,6 milliárd köbméter vizet használnak, de ebből csak 600 millió köbméter kerül a közműhálózaton keresztül. Sok cégnél már évek óta saját vízkutak és tisztítótelepek üzemelnek, így nem érintette őket a víz- és szennyvízdíj. Az új rendszer viszont rájuk is kihat, mivel az eddig nem használt szennyvízrendszerüket most a díjazásba vonták be.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek a rendszer változása miatt kénytelenek hirtelen nagyobb mennyiségű szennyvizet kibocsátani a közműhálózatba, a díjazás fókuszában az átmérő került. Az előzetesen nem gondozott szennyvízvezetékeket üzemeltető cégeknek hirtelen nagy kiadásokkal kell szembenézniük, amely akár havi százezreket is jelenthet. A vállalatok, amelyek már régóta saját szennyvízelvezető rendszert üzemeltetnek, is érintettek, mivel mostantól a közműhálózathoz való kapcsolódás alapján lesznek díjazva.

Az óriási mértékű céges vízdíj emelés vélhetően végfogyasztói áremelkedést fog maga után vonni, így a magyar háztartások is közvetve érzik majd a rezsicsökkentés eltörlését a vállalatok számára. (via tudásfája)

Fotó: Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük