Belpol

Bizottsági elnök: a piacnak nincs bizalma a magyar kormányban

A minimálbéremelésről, a költségvetési hiánycél felemeléséről, a kormány elhibázott politikájáról, valamint a háromszereplős gazdasági vitáról is beszélt Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke szerda reggel az ATV Start című műsorában.

„Magyarországon még valamennyire piacgazdaság van, bár azért időnként a gazdaság működése nem mindig piaci alapon működik” – kezdte az interjút Vajda Zoltán. A minimálbér megemelésével kapcsolatosan a Költségvetési Bizottság MSZP-s elnöke elmondta, kívánatos volna, hogy a bérek meredeken emelkedjenek hazánkban, ugyanakkor kérdéses, hogy miként tudnák ezt a kisvállalkozások kitermelni, ráadásul az elmúlt időszakban komoly reálbércsökkenés ment végbe.

A hiánycél felemelésével kapcsolatosan elmondható, hogy a szakértők és a piaci szereplők is régóta jelezték, hogy a költségvetés ebben a formájában tarthatatlan. A közelmúltban nagymennyiségű kötvénykibocsátás történt, amiből látható volt, hogy a költségvetési hiány meg fog emelkedni. Ez az eset is bizonyítja, hogy költségvetést jóval idő előtt elfogadni értelmetlen. A kormány már áterőltette a jövő évi költségvetést is, miközben az idei is szétesett.

A költségvetés szétesésének az is az oka, hogy messze kevesebb a bevétel a tervezettnél, zsugorodik a gazdaság, recesszióban van az ország immáron negyedik negyedéve, a magyar emberek pedig nem tudnak költeni, ezáltal csökkennek az ÁFA-bevételek is. A kiadási oldalon is problémák vannak, hiszen az állam rengeteget költ magára. Megvették a Vodafone telefonszolgáltatót 700 milliárdért, továbbá a Bosnyák téri félkész iroda-beruházást 250 milliárdért – ez utóbbiról elmondható, hogy az ára annyi, mint a világ legmagasabb épületének, a Dubajban található Burj Khalifa felhőkarcolónak az építési költségének a fele, ráadásul a kormánynak szándékában áll megvásárolni a Budapest Airportot is. Ez a három tétel együttesen közel 2500 milliárd forintba kerül, amely minden magyar embernek körülbelül negyedmillió forintos értelmetlen kiadást jelent.

A magyar gazdaság három embernek – a szakmai vitának álcázott – személyes viszályának a csapdájában van. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter személyes konfliktusa határozza meg a gazdaságot, miközben a maguk területén mindhárman csődöt mondtak.

Hazánkban nyomokban még piacgazdaság van, azonban, amikor a „útszéli zsarolással” akarnak piaci szereplőket rávenni olyan dolgokra, amiket piaci alapon kellene megtenniük, akkor nem csoda, hogy „a piacnak nincs bizalma a magyar kormány és a magyar gazdaság felé és ennek a mindnyájan megfizetjük az árát sajnos” – összegzett az interjú végén Vajda Zoltán. (via atv.hu/mszp.hu)

Kép: Vajda Zoltán/Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?