Pletykafészek

Belepisilt a zuhanyzóba – Álmában sem gondolta volna, ez történt vele

Nem szokás az ilyenekről beszélni, mégis az emberek nagy része, ha kérdezik, bevallja: bizony belepisil a zuhanyzóba, mert lusta kilépni a vízsugár alól, ha szólítja a természet. De mennyire higiénikus ez valójában? Egy urológus válaszol.

Először is érdemes tisztázni, hogy mi is pontosan a vizelet. A vizelet jellemzően 90%-ban vízből áll, attól függően, hogy mennyi folyadékot iszol. Ha egészséges vagy, a vizeletben nincsenek baktériumok, sem egyéb olyan kórokozók, amelyek problémát okozhatnának.

A maradék 10% olyan anyagokból áll, amit a szervezeted képtelen volt hasznosítani, valamint különböző sókból. Az összetétele változhat aszerint, hogy mit eszel, mit iszol, és milyen szereket, például gyógyszereket használsz.

Amiért nem olyan para, ha belepisilsz a zuhanyzóba, az pontosan a vizelet összetétele: nincs benne semmi olyan fertőző kórokozó, ami később problémát okozhatna. Más a helyzet akkor, ha valamilyen fertőzésed van.

Ilyenkor lehetnek olyan mikrobák a vizeletben, amik később újrafertőzhetnek, ha a zuhanyban könnyítesz magadon.

Ebből a megfontolásból érdemes inkább csak a saját zuhanyzódba pisilni, nyilvános helyen nem, hiszen továbbadhatod vagy fel is veheted a különböző fertőzéseket.

A zuhanyzóra gyakorolt hatás

A zuhanyzóra sem lesz problémás a vizelet. Mivel gyakorlatilag csak vízből és sókból áll, nem fogja károsítani az anyagot. Ha belegondolsz, a kosz, amit mindennap lemosol magadról, főleg egy kiadós edzés után, sokkal károsabb lehet, mint az egyszerű pisi.

Persze nem tűnik túl gusztusosnak, ha lepisiled a saját lábadat, de a módszer mellett szól, hogy legalább jó helyen vagy ahhoz, hogy azonnal le is mosd.

Egészségügyi tévhitek

A vizeletről sokáig azt hitték, hogy antibakteriális hatású, ezért szokták például a medúzacsípést is (helytelenül) lepisilni. Ugyan ez hülyeség, azért az biztosan elmondható, hogy ha nincs valamilyen húgyúti fertőzésed, biztos, hogy nem kerül kórokozó a testedbe a vizeletedből.

Nyílt seb esetén sem kell aggódni, mert az egészséges vizelet nem tartalmaz káros baktériumokat.

Eddig csak arról beszéltünk, hogy miért nem probléma, ha a zuhanyzóba pisilsz, de érdemes szót ejteni arról is, hogy tulajdonképpen így még a környezeten is segítesz. Egy vécé aránytalanul sok vizet használ el minden egyes lehúzásnál. Ha a zuhanyzóba pisilsz, ezt a vízmennyiséget megspórolod, és így kicsit környezettudatosabb lehetsz az átlagnál.

Nem akarunk persze senkit ilyesmire buzdítani, de a lényeg az, hogy nem lesz semmi bajod a zuhanyzóba pisiléstől, az egyetlen dolog, ami megállíthat benne, az, ha esetleg gusztustalannak tartod.

Ha viszont a higiénia miatt aggódsz, nem érdemes: ha nincs valamilyen komoly fertőzésed, csak vizet és egy kis szervezetből kilökött, felesleges sót döntesz le a lefolyón.

Ha pedig gyakran gyakorlod a magadon könnyítés ezen módját, legalább a lelkiismereted tiszta lehet: kevesebb vizet használsz, amivel még a bolygónkat is megóvod.

Ezeket olvasta már?

Fotó: Pixabay

(via tudasfaja.com)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük