Külpol

Az országot 15 méteres óriáskígyó tartotta rettegésben

Minden idők legnagyobb kígyójának fosszilizálódott maradványait fedezhették fel a tudósok. Az óriáskígyó 15 méter hosszú lehetett – ezzel mintegy 2 méterrel meghaladta a jelenlegi rekorder Titanoboa-t.

Az újonnan azonosított, Vasuki Indicus névre keresztelt faj nemzetségnevét a hinduizmus egyik fő istenségének, Sivának a mitikus kígyójáról kapta – írja a Live Science.

A kutatók összesen 27 megkövesedett csigolyát tártak fel a Gudzsarát államban található Panandhro lignitbányában. A fosszíliák körülbelül 47 millió évvel ezelőttről, az eocén korszakból (56-33,9 millió évvel ezelőtt) származnak. A maradványok egy kifejlett egyedhez tartozhattak.

A csontok alapján a kígyó testhosszát 11-15 méter körülire becsülik a szakemberek.

Ezzel a V. indicus megelőzi a korábbi rekordtartó óriáskígyót, a 60 millió éve élt Titanoboa cerrejonensist, amelyet még 2002-ben tártak fel Kolumbia északkeleti részén.

A V. indicus a Madtsoiidae nevű kígyófélék csoportjába tartozik, amelyek először a késő kréta időszakban (100,5-66 millió évvel ezelőtt) jelentek meg Dél-Amerikában, Afrikában, Indiában, Ausztráliában és Dél-Európában. Az újonnan felfedezett faj szárazföldi kígyó volt, a meleg klímájú területeket kedvelhette, és valószínűleg lesből csapott le áldozataira, amelyekkel fojtás útján végzett. (via origo.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények