Külpol

Az ENSZ-főtitkár felszólította a Hamászt a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította a Hamászt a fogva tartott túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására, Izraelt pedig arra, hogy a gázai polgári lakosság számára biztosítson akadálytalan hozzáférést a humanitárius segélyekhez.

“Ebben a drámai pillanatban, amikor a Közel-Keleten a szakadék szélén állunk, az ENSZ főtitkáraként kötelességem két határozott humanitárius felhívást tenni” – fogalmazott vasárnap kiadott nyilatkozatában Guterres.

Egyik felhívását a Hamásznak címezte, amelyben felszólította a terrorszervezetet, hogy a túszokat azonnal, feltételek nélkül szabadon kell engedni.

A másik felhívással pedig Izraelhez fordult, hogy a gázai civilek érdekében biztosítson gyors és akadálytalan hozzáférést a humanitárius segélyek és a humanitárius segítséget nyújtók számára.

Mint hangsúlyozta, mindkét felhívás önmagában is érvényes, és egyik sem alku tárgya.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a 2600-et, a sebesülteké pedig a 9600-at.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet villanyáram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is, az izraeli kormány pedig megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

Kép: AFP

Vélemény, hozzászólás?