Belföld

Az Árnyékkormány azonnali hatállyal leállítaná az akkumulátorgyárak építését

Jól tudjuk, hogy az akkumulátorgyárakkal ezernyi probléma van: energia- és vízigényesek, környezetszennyezőek, együtt járnak több százezer EU-n kívüli vendégmunkás foglalkoztatásával, ráadásul nem is magyar vállalkozásokhoz tartoznak, kínai és távol-keleti cégeknek fognak profitot termelni – tájékoztatta a Közbeszédet Varju László, a DK Árnyékkormányának energia- és rezsiügyi árnyékminisztere.

A Telex most kifejezetten az akkugyártás áramigényével foglalkozott, cikkük szerint annyi áramot fogyaszt egyetlen akkugyár, mint másfél magyar megye. Varju szerint a magyar energetikai rendszer képtelen lesz ellátni az akkumulátorgyárak energiaigényét.

Az Árnyékkormány azonnal leállítaná az akkumulátorgyárak építését.

Varju László elmondta, nem lehet olyan fontos sem a távol-keleti óriásvállalatok milliárdos profitja, sem a vendégmunkán nyerészkedő fideszes munkaerőközvetítőcégek bevétele, hogy a kormány ezekért tönkre tegye Magyarországot.

Kiemelte, nem akarunk sem áramszüneteket, sem újabb áramáremelést azért, mert az akkugyárak miatt külföldről kell áramot venni. Mint azt tisztázta, “szociáldemokraták vagyunk, ezért azt akarjuk, hogy Magyarország végre rólunk szóljon, ne a milliárdos elitről”.

Fotó: MTI/Oláh Tibor, illusztráció/akkumulátorgyárak

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?