Külpol

Andrzej Duda: a szövetségesek támogatásával Ukrajna meg tudja állítani az agresszort

A NATO-ba tömörült szövetségesek Ukrajnának nyújtott támogatásával és az élvonalbeli katonai felszerelések biztosításával Ukrajna jelentős ellenállást fog tudni tanúsítani az orosz támadásokkal szemben, és meg tudja állítani az agresszort – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a NATO brüsszeli székházában csütörtökön.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján a lengyel elnök elismerését fejezte azon tagállamoknak, melyek lőszerekkel látják el a megtámadott országot, és reményét fejezte ki, hogy a szükséges eszközök mihamarabbi biztosítása segíteni fogja Ukrajna védelmi felkészültségét, elrettentve ezzel Oroszországot a további támadási kísérletektől.

„Mivel tudjuk, milyen orosz megszállás alatt élni, a kezdetektől abban reménykedünk, hogy az orosz imperializmust meg lehet állítani. Abban, hogy Oroszország nem akar többé elvenni földeket másik országoktól, megfosztani más országokat a szabadságuktól, vagy erőt alkalmazni velük szemben, hogy rabszolga módjára szolgálják” – fogalmazott.

Lengyelország, ahogy NATO-tagságának elmúlt huszonöt évében, továbbra is hozzájárul a szövetség céljainak megvalósításához, illetve nem csak számít a szövetségesek védelmére, hanem mindent meg is ad a többi tagország békéjének és biztonságának szavatolásához – tette hozzá a lengyel elnök.

Arra emlékezve, hogy Lengyelország 25 évvel ezelőtt csatlakozott a szövetséghez, Jens Stoltenberg azt mondta: az ország jelentősen hozzájárul a transzatlanti térség békéjéhez és biztonságához, valamint a szabadság és a demokrácia eszményének megerősítéséhez.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta: a súlyos veszteségek ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnök nem módosította háborús céljait. A helyzet nehéz, Ukrajnának azonnali lőszerutánpótlásra van szüksége – emelte ki a NATO-főtitkár, majd hozzátette: az amerikai kongresszus döntésének késlekedése látható hatással van a harctereken. Ukrajna azonban megmutatta, hogy bátorsággal és kreativitással az orosz hadsereg legyőzhető. Oroszország nagyon magas.

A NATO-főtitkár végezetül közölte, válaszul az Oroszország indította háborúra a szövetség megerősítette jelenlétét a teljes keleti szárnyán. A NATO folytatja tagországainak megerősítését, mindent megtesz, hogy közelebb hozza Ukrajnát a NATO-hoz, és elmélyítse együttműködését a hasonló gondolkodású partnerekkel – tette hozzá Jens Stoltenberg.

Címlapkép: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!