Belföld

Adománygyűjtést szervez a Mazsihisz a beeri kibucnak, ahol vérfürdőt rendeztek a terroristák

„Válogatás nélkül lőttek, elraboltak, akit csak tudtak, felgyújtották az emberek házait, hogy az ablakon keresztül meneküljenek, ahol a terroristák vártak” – így jellemezte a történteket Haim Jelin, a kibuc egyik túlélője.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetése azt a döntést hozta, hogy annak a beeri kibucnak indítunk gyűjtést, ahol korábban több mint 1000-en éltek, de a gyilkos terrortámadás után több mint 100 holttestet találtak.

Ahogyan fogalmaztak, itt az idő, hogy viszonozzák Izraelnek azt a támogatást, az adatokban ki sem fejezhető segítséget, anyagi forrást és erkölcsi erőt, amit a diaszpóra zsidósága kapott a Zsidó Államtól.

A Mazsihisz-BZSH vezetői fölvették a kapcsolatot a Gázától öt kilométerre lévő beeri kibuc titkárával, Jiftach Czlinkerrel annak érdekében, hogy a magyar zsidó közösség adományai a legjobb helyre kerüljenek – számolt be a szervezet.

Az említett kibuc lakossága ugyanis rettenetes csapást szenvedett el: október 7-én mintegy 400 terrorista támadta meg a települést, a gyilkosok válogatás nélkül lőtték le az embereket és fölgyújtották a házaikat. Leírhatatlan pusztításuk nyomán a kibuc romokban hever. A település túlélői közül ötszáz embert a Holt-tenger mellett helyeztek el, de száz túlélőnek még mindig helyet keresnek.

„Beeri kibucban már az első házban megtaláltuk egy család tagjainak a holttestét. Apa, anya, egy kislány és egy kisfiú. A hátuk mögött volt összekötve a kezük. Megkínozták őket. Kivájták a szemüket. Hiányoztak az ujjak a kezükről. Végül pedig lelőtték őket. Egy másik házban egy terhes nőt találtunk hatalmas vértócsában. Felvágták a hasát. A babáját leszúrták. A nőt hátba lőtték”  – számolt be Josszi Landav, a Zaka csoport önkéntese.

A Mazsihisz-BZSH vezetősége mély együttérzéséről biztosította a kibuc titkárát, majd a vezetők a pénzügyi segítségen felül felajánlották, hogy ha szükséges, a Mazsihisz-BZSH segít az izraeli gyerekek elhelyezésében és az esetleges pszichológiai segítségben is.

Adományaikat a 11707024-20408022 számlaszámra várják!
A megjegyzés rovatba kérik feltüntetni: adomány Izraelért

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?