Pletykafészek

A vashiány 9 jele, amelyekről eddig nem tudtál

A vashiányos vérszegénység, más néven vashiányos anémia, akkor fordul elő, ha a normálnál alacsonyabb a vörösvérsejt számod. A vashiány a vérszegénység specifikus típusa és valójában a leggyakoribb, amint azt a név is sugallja. A rendellenesség akkor fordul elő, amikor az ásványi vas a szervezetben hiányos.

Bár ez a hiány nagyon gyakori, sokan nem tudják, hogy ilyen típusú anémiában szenvednek. Az okok a súlyos menstruációs vérzéstől kezdve a hiányos vasbevitelen át a belső vérzésig terjedhetnek.

A nők, különösen a “fogamzóképes korú” nők hajlamosak a vashiányra. Azok a személyek, akik korai születésűek voltak vagy vegetáriánusak, akik nem jutnak megfelelő vasbevitelhez, szintén magasabb kockázati aránnyal bírnak az anémia tekintetében.

1. Törékeny körmök

Ha azt veszed észre, hogy a körmeid könnyen beszakadnak vagy morzsolódva töredeznek és ez nem egy olcsó körömlakk eredménye, akkor lehetséges, hogy vashiányban szenvedsz. Tanulmányok kimutatták, hogy egy szögnek megfelelő mennyiségű vasra van szükségünk ahhoz, hogy erősek és egészségesek maradjunk, így az ásványi hiány hiánya közvetlenül a gyenge körmökhöz vezethet.

2. Furcsa kívánósság

Ez a kényszer magában hordozza olyan ehetetlen dolgok kívánását, mint pl. a papír vagy az agyag. Emellett a jég kívánása is jellemző. Az egészségügyi szakemberek nem tudják, miért társul olyan gyakran ez a tünet a vashiányhoz, de valószínűsítik, hogy a szervezet ösztönösen keresi az ásványt a tipikus étrenden kívül.

3. Nyelv duzzanat

A vashiányban szenvedő betegek nyelve gyulladásossá, fájdalmassá és duzzadttá válhat. A nyelv sápadtnak és simának tűnik a hemoglobin alacsony szintje miatt (vörösvérsejtekben, vasban gazdag fehérje), és a duzzanat olyan szintű lehet, hogy gyakran a rágást, nyelést és a beszédet is befolyásolja.

4. Fejfájás

Maradandó fejfájás, ami nem akar megszűnni? Ha a fenti tünetek valamelyikével párosul, a vashiány lehet hibás. A probléma a hemoglobinhiány hiányára vezet vissza, amit a vas alacsony szintje okoz. A hemoglobin segít a vörösvérsejtek által oxigént szállítani a tüdőből a test többi részébe, így az alacsony hemoglobin kevesebb agyi oxigént jelent, ami gyakran fejfájást okozhat.

5. Hideg kezek és lábak

Ez különösen fontos tünet a nőknél, akiknek a testhőmérséklet általában 1-2 fokkal hidegebb, mint a férfiaké. De ennek a kellemetlen hideg érzetnek az oka a pajzsmirigyhez is köthető.
A vas hiánya megváltoztathatja a pajzsmirigyhormon anyagcseréjét, ami szabályozza a testhőmérsékletet. Ha az alacsony vasszint lelassítja az anyagcserét, akkor észrevehető, hogy a szabálytalan test hőháztartása.

6. Rendszeres fertőzések

Ha azt veszed észre, hogy folyamatosan az orvoshoz jársz, és egyik fertőzésből lépsz át a másikba, annak a vashiány lehet a ludas. Igen, a vashiányos emberek hajlamosabbak a szervezet fertőződésére vagy gyulladásokra is. Rendkívül fontos, hogy ezt a megfigyelést megoszd az orvosoddal, ha egyfolytában ki-be jársz a rendelőből.

7. Bizsergés a lábakban

A zsibbadás vagy bizsergés érzete, különösen a lábakban, a hemoglobin elégtelen mennyiségére utal. Vas nélkül alacsonyabb a hemoglobin szintje, és ezáltal kevesebb hemoglobinnal az oxigén eloszlása is egyenlőtlenebb ​​az egész testben. Ezt gyakran észrevehetően érezte a lábakban fellépő bizsergés, mintha rendszeres tűszúrást éreznél.

8. Sápadtság

Ha a véráramban hiányos az oxigéneloszlás, akkor az a testedre tetőtől talpig hatással van. Azzal is számolj tehát, hogy az arcodon is látszik a vashiány. Az egészséges véráramlás megőrzi az arcod egészséges színét, a hiánya viszont épp ellenkezőleg, sápadtsághoz vezet.

9. Általános fáradtság

A fejfájáshoz hasonlóan a hemoglobin alacsony szintje kevesebb oxigént juttat az agyhoz. Az oxigén következetes áramlása segít a szervezet működésének megőrzésében, ezért az áramlás problémája gyakran okoz krónikus fáradtságot. Ha ezt vagy a fent felsorolt ​​tünetek bármelyikét tapasztalod, keresd fel kezelőorvosod, hogy megbizonyosodj róla, hogy a vas szinted megfelelő e. (via tudásfája)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük