Belpol

A pedofilügy megtépázta a Fidesz népszerűségét

Az ellenzék a kegyelmi botrányból sem tudott profitálni.

Egyetlen hónap alatt több mint 325 ezer választó hagyta el a kormánypártokat, a kegyelmi botrány kirobbanása után 6 százalékpontot zuhant a Fidesz népszerűsége a pártválasztók körében, írja a Telex a Republikon friss felmérése alapján. A januári 43 után jelenleg 37 százalékon áll a Fidesz-KDNP támogatottsága. A teljes népességen belül, hibahatáron belül, 2 százalékponttal 26 százalékra csökkent Orbánék népszerűsége, ami évek óta nem látott mélypontot jelent.

Az ellenzék ebből érdemben nem tudott profitálni. A DK támogatottsága a teljes népesség körében 12 százalék maradt, a pártválasztóknál pedig 2 százalékponttal 17 százalékra csökkent a népszerűsége. A Momentum a teljes népesség körében 1 (6 százalék), a pártválasztóknál 2 százalékpontot (9 százalék) erősödött, így fej fej mellett áll a Mi Hazánk Mozgalommal.

Utóbbi hónapok óta 6 és 9 százalékos támogatottsággal bír.

A teljes népesség körében 6, a pártválasztóknál 8 százalékos a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ám kérdés, a párt jövőjét miként befolyásolja, hogy vasárnap lemondott a két társelnök, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna.

Az MSZP változatlanul 3 és 5 százalékon áll a teljes népesség és a pártválasztók körében, az LMP népszerűsége a teljes népesség körében 2-ről 3 százalékra nőtt, de a pártválasztóknál 4 százalékon maradt. A Jobbik-Konzervatívok a teljes népesség és a pártválasztók körében is hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal erősödött.

Ez azt jelenti, hogy az LMP és Jobbik három hónappal a választás előtt fej fej mellett állnak. A Párbeszéd-Zöldekre a  teljes népesség 2, a pártválasztók 3 százaléka szavazna egy most vasárnapi választáson.

Tavaly augusztusban volt utoljára olyan alacsony a bizonytalanok aránya, mint az utóbbi hetekben. A januári 34 százalékról 29 százalékra csökkent februárban azok aránya, akik nem találnak pártot maguknak. A Republikon szerint a kegyelmi botrány láthatóan mozgósított eddig passzív választókat.

A Fidesz-KDNP EP-győzelmét továbbra sem veszélyezteti az ellenzék, de a kormánypártok, ha nem tudnak visszakapaszkodni, akár több EP-mandátumot is veszthetnek 2019-hez képest, és az önkormányzati választáson is súlyos vesztességekkel kell számolniuk.

Módszertan: 

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült február 21-28. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%. (via 24.hu)

Fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények