Belföld

A Néprajzi Múzeumban is cenzúráztak egy fotókiállítást

Néprajzi Múzeum minden jel szerint a Magyar Nemzeti Múzeum esetéből tanulva különítette el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállítás egyik, az alkotóművész korai műveit bemutató részét.

Fekete szalaggal elválasztott részt külön teremőr felügyeli. Az ügy pikantériája, hogy a homoszexuálisok hétköznapjait bemutató, São Paulóban és Rio de Janeiróban 1967 júniusában készített fotósorozatot egyszer már cenzúrázták, ugyanis Andujar ezen munkája a Realidade magazin novemberi számához készült, ám a cikkhez csupán egyetlen fotót közöltek egy rövid megjegyzéssel, amely arra utal, hogy a fotóriportot cenzúrázták – írta a Népszava.

A szóban forgó szakaszon most kétnyelvű tábla figyelmeztet: „A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható”, és a fekete szalaggal elválasztott részt külön teremőr felügyeli.

Épp egy hete, hogy L. Simon Lászlót azért távolította el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjáról Csák János kulturális miniszter, mert a direktor úgymond nem tett maximálisan eleget a gyermekvédelminek nevezett homofóbtörvény betartásának.

„Bár nyilván pont a következetességet felesleges lenne számon kérni Csák János miniszteren, de gondolom, akkor most ott is tisztogatásba kezd” – írta L. Simon kirúgása után Ungár Péter, az LMP társelnöke Facebookon, és azt a fotót osztotta meg a Néprajzi Múzeum kiállításáról, amit az elmúlt napokban kordonnal vettek körbe. (via Népszava)

Címlapkép: Ungár Péter/Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?