Belpol

A Momentum egri polgármester-jelöltje a Választási Bizottsághoz fordul: újra igazságtalanul rajzolta át Mirkóczki Ádám a választókerületeket

Mirkóczki Ádám, egri polgármester az ellenzéki képviselőket és szavazókat bünteti, miközben előnyhöz juttatja a Fideszt az önkormányzati választáson – írja a Momentum a Közbeszédnek küldött közleményében.

A Momentum egri polgármester-jelöltje, Jánosi Zoltán nemrég sikerrel semmisíttette meg a bíróságon a Mirkóczki vezette hivatal által kialakított új, igazságtalan egri választókerületi határokat. Azok ugyanis nem csupán egyoldalúak, a Fidesznek látványosan kedvezőek voltak, de még törvényt is sértettek.

A bírósági döntés rákényszerítette a hivatalt, hogy új választókerületi határokat húzzon meg, de ahogy az első alkalommal, most sem adtak semmilyen információt közre előzetesen, semmilyen egyeztetés nem volt. Az új verzió, Jánosi szerint, csak annyiban különbözik az előzőtől, hogy a törvénysértő részeket javították, ám az igazságtalan fideszes elfogultságot gondosan megtartották:

  • két ellenzéki választókerületet egyszerűen megszüntettek, míg a Fidesznek kedvező körzetek megmaradtak.
  • a legnagyobb diszkrimináció a Felsővárosban élőket érte: az eddigi három képviselőjükből elvettek egyet, azaz harmadával csökkentik a politikai képviseletüket.

Az egész térkép olyan, mintha a Fidesz központjában rajzolták volna meg, kizárólag fideszes érdekek mentén, jó vastag sárga filccel, aztán valami különös szellő felkapta volna ezt a Fidesz-térképet, és befújta volna a városházába. Nagyon tisztán és nagyon erősen látszik, hogy a Fideszes érdekek leuralták a Mirkóczki Ádám vezette városházát, tisztán látszik hogy cél az egri ellenzékiek diszkriminációja

– írja posztjában Jánosi.

A Momentum polgármester-jelöltje beadvánnyal fordul a Helyi Választási Irodához, kérve, hogy legyenek tekintettel a józan észre, az egriekre, ne engedjenek a politikai nyomásnak, ne a Fidesz és Mirkóczki közös érdekeit kövessék.

Jánosi beadványában kéri:

  • gyakoroljanak méltányosságot a II. Rákóczi Ferenc utcában élőknek is, hogy ne kelljen egy másik városrészbe menniük szavazni.
  • gyakoroljanak  méltányosságot a Kallómalom utcában élőknek is, hogy ne kelljen 1 km-t gyalogolniuk a szavazáshoz, miközben az utcájuk végén is van szavazóhelyiség.

További részletek és képek a választókerületekről Jánosi Zoltán bejegyzésében találhatóak.

Címlapkép: Mirkóczki Ádám/Facebook

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük