A klasszikus hókifli recept, amit minden karácsonyon újra kérnek
Van egy sütemény, amely nem harsány, nem krémes, nem akar több lenni annál, ami. Mégis minden karácsonyi asztalon ott a helye. A hókifli csendes szereplő, amely porhanyós tésztájával és vaníliás porcukrával generációk óta ugyanazt az érzést hozza: otthon vagyunk. Ez az a sütemény, amit már gyerekként is „csak egyet” alapon kezdtünk el enni, és amit felnőttként is ugyanazzal az óvatos mozdulattal veszünk fel, nehogy összetörjön. A hókifli nem divat, hanem hagyomány.
Miért örök kedvenc a hókifli?
-
egyszerű alapanyagokból készül
-
nem igényel különleges eszközöket
-
sokáig eláll
-
sülés után azonnal karácsonyi illatot varázsol a konyhába
-
minden korosztály szereti
Pont attól tökéletes, hogy nem akar több lenni annál, ami.
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)
Tészta
-
300 g finomliszt
-
200 g hideg vaj vagy margarin
-
100 g darált dió vagy mandula
-
80 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
Forgatáshoz
-
120 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés lépésről lépésre
1. A tészta összeállítása
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sót és a darált diót vagy mandulát. Gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk.
A tésztát fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük. Ettől lesz igazán omlós.
2. Formázás
A tésztából diónyi darabokat csípünk, rudacskákat sodrunk belőlük, majd félhold alakúra hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
3. Sütés
Előmelegített sütőben:
-
170 °C
-
12–15 perc
A kiflik világosak maradjanak, nem szabad túlpirítani őket.
4. Vaníliás cukorba forgatás
A még meleg hókifliket óvatosan megforgatjuk a vaníliás porcukorban. Vigyázni kell, mert ilyenkor a legtörékenyebbek.
Tippek a tökéletes hókiflihez
-
A vaj legyen hideg, ne puha
-
Ne gyúrd túl a tésztát
-
Sütés után azonnal forgasd cukorba
-
Másnap még finomabb, amikor az ízek összeérnek
A hókifli nem hivalkodik, mégis mindig elfogy. Ott van a karácsonyi asztalon, a süteményes doboz alján, a vendégcsomagban. Egy sütemény, amelyhez emlékek tapadnak: nagyszülők konyhája, porcukros ujjak, halk beszélgetések.
Címlapkép: Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!