Pletykafészek

A klasszikus hókifli recept, amit minden karácsonyon újra kérnek

Van egy sütemény, amely nem harsány, nem krémes, nem akar több lenni annál, ami. Mégis minden karácsonyi asztalon ott a helye. A hókifli csendes szereplő, amely porhanyós tésztájával és vaníliás porcukrával generációk óta ugyanazt az érzést hozza: otthon vagyunk. Ez az a sütemény, amit már gyerekként is „csak egyet” alapon kezdtünk el enni, és amit felnőttként is ugyanazzal az óvatos mozdulattal veszünk fel, nehogy összetörjön. A hókifli nem divat, hanem hagyomány.

Miért örök kedvenc a hókifli?

  • egyszerű alapanyagokból készül

  • nem igényel különleges eszközöket

  • sokáig eláll

  • sülés után azonnal karácsonyi illatot varázsol a konyhába

  • minden korosztály szereti

Pont attól tökéletes, hogy nem akar több lenni annál, ami.

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

Tészta

  • 300 g finomliszt

  • 200 g hideg vaj vagy margarin

  • 100 g darált dió vagy mandula

  • 80 g porcukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 csipet só

Forgatáshoz

  • 120 g porcukor

  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés lépésről lépésre

1. A tészta összeállítása

A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sót és a darált diót vagy mandulát. Gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk.

A tésztát fóliába csomagolva legalább 30 percre hűtőbe tesszük. Ettől lesz igazán omlós.

2. Formázás

A tésztából diónyi darabokat csípünk, rudacskákat sodrunk belőlük, majd félhold alakúra hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.

3. Sütés

Előmelegített sütőben:

  • 170 °C

  • 12–15 perc

A kiflik világosak maradjanak, nem szabad túlpirítani őket.

4. Vaníliás cukorba forgatás

A még meleg hókifliket óvatosan megforgatjuk a vaníliás porcukorban. Vigyázni kell, mert ilyenkor a legtörékenyebbek.

Tippek a tökéletes hókiflihez

  • A vaj legyen hideg, ne puha

  • Ne gyúrd túl a tésztát

  • Sütés után azonnal forgasd cukorba

  • Másnap még finomabb, amikor az ízek összeérnek

A hókifli nem hivalkodik, mégis mindig elfogy. Ott van a karácsonyi asztalon, a süteményes doboz alján, a vendégcsomagban. Egy sütemény, amelyhez emlékek tapadnak: nagyszülők konyhája, porcukros ujjak, halk beszélgetések.

Címlapkép: Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük