Pletykafészek

A karácsony legédesebb meglepetése: ezt az eperkrémlevest minden vendég kérni fogja

A karácsony az a pillanat, amikor mindenki egy kicsit többet enged meg magának az ízekből, és amikor a klasszikus ünnepi fogások mellé valami különleges, váratlan finomság is belefér. Ilyen az eperkrémleves is, ami bár nyári hangulatot idéz, mégis maga a tél varázsa, ha a megfelelő fűszerekkel és krémességgel készítjük. A fotón is egy selymes, rózsaszín, habos állagú, illatos krémleves látható, benne egész eperszemekkel, igazi könnyed, ünnepi desszert vagy előétel.

Az alábbi recepttel a karácsonyi menü egyik legemlékezetesebb fogását készítheted el, amit garantáltan minden korosztály imádni fog.

 Hozzávalók 4–6 főre

Hozzávalók:

  • 500 g fagyasztott vagy friss eper

  • 1 l tej (vagy fele tej, fele tejszín az extra krémességért)

  • 2-3 evőkanál cukor vagy méz

  • 1 csomag vaníliás cukor vagy ½ vaníliarúd magjai

  • 1 teáskanál fahéj (karácsonyi hangulat kötelező eleme!)

  • 1 csipet szegfűszeg (őrölt)

  • 1 csomag főzős vaníliapuding-por

  • 1 citrom héja, egy kevés citromlé

  • Egy marék egész eper a tálaláshoz

Elkészítés

1. Eper előkészítése

A fagyasztott epret kicsit felolvasztjuk, majd turmixoljuk. Ha szeretnél darabosabb levest, hagyj benne néhány egész szem epret is – pont, mint a képen.

2. Alap melegítése

Egy lábasban a tejet, a cukrot, vaníliát, fahéjat és a szegfűszeget óvatosan melegítsd össze. A karácsonyi fűszerek hihetetlenül különlegessé teszik.

3. Sűrítés

A pudingport kevés hideg tejben simára keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a fűszeres tejhez.
Lassú tűzön, keverve sűrítjük.

4. Az eper belekerül

A sűrű, illatos alapba belekeverjük a turmixolt epret.
Ha szeretnéd, adj hozzá néhány egész eperszemet is – ez adja a különleges „karácsonyi desszert” hatást.

5. Ízesítés és pihentetés

Citromhéjjal és kevés citromlével frissítjük – ettől lesz ragyogóan gyümölcsös az íze.
Hagyjuk hűlni, majd teljesen lehűtjük. Jéghidegen a legfinomabb.

Tálald szépen, egész eperszemekkel, tejszínhab-felhővel vagy egy csipet fahéjjal a tetején.
A rózsaszín színe az ünnepi asztalon is kitűnik, és garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Ez az eperkrémleves egyszerre különleges, látványos és végtelenül finom. Olyan karácsonyi desszert, ami nem nehéz, mégis ünnepivé teszi az asztalt. Ha valami olyasmit szeretnél készíteni, ami nem mindennapi, de mégis nosztalgikus, ez a leves tökéletes választás.

Címlapkép: Facebook

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük