Belpol

A DK szerint módosítani kell a munka törvénykönyvét, hogy egy cég se rúghassa ki a vendégmunkásokat betanító magyarokat

A sajtó számolt be a Bumchun-gyárban történtekről, ahol kelet-ázsiai vendégmunkásokra cserélték le az őket betanító magyar munkavállalókat – tájékoztatta a Közbeszédet Nemes Gábor, a DK szakszervezeti és foglalkoztatási szakpolitikusa.

A politikus szerint a jelenlegi törvények jóval kevesebb jogot biztosítanak az EU-n kívüli vendégmunkásoknak, így egyszerűbb a cégeknek őket alkalmazni, mint a hazai dolgozókat.

A Demokratikus Koalíció szerint el kell törölni a rabszolgatörvényt, és úgy kell módosítani a munka törvénykönyvét, hogy ne adjon lehetőséget se kizsákmányolásra, se a foglalkoztatottak megkülönböztetésére, se a magyar munkavállalók EU-n kívüli vendégmunkásokra való cserélésére.

Nemes pártja álláspontját ismertetve úgy fogalmazott: “ezért van szükség szociáldemokrata fordulatra, amire a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány készül: mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, alulfizetett vendégmunka helyett jólfizetett magyar dolgozókat, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk”.

Címlapkép: vendégmunkások,  fotó: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?